Σκέφτεστε να μετακομίσετε στον Άρη; Βρήκατε περιοχή; Οικόπεδο; Σπίτι; Πριν αποφασίσετε για όλα αυτά, θα πρέπει να ψάξετε να βρείτε γι' αρχή τα απαραίτητα: Μεγάλη αντοχή στο κρύο, στη μοναξιά και στη ραδιενέργεια, αποθέματα οξυγόνου και τροφής για μια ολόκληρη ζωή, ένα διαστημόπλοιο και νερό. Θα χρειαστείτε σίγουρα νερό !
Τι είδους οικόπεδο ψάχνετε; Ίσως μια έπαυλη στο λαβύρινθο της Noctis Labyrinthus; Μια φωλίτσα στον κρατήρα του Χαρούμενου Προσώπου; Ένα κάστρο στο Οροπέδιο του Προσώπου; Και ίσως με θέα τον ωκεανό, αν υπήρχε ωκεανός. Δυστυχώς αργήσατε 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Είμαστε σίγουροι ότι ο Άρης είχε ωκεανούς, λίμνες, ποτάμια.
Αλλά με το χρόνο, σχεδόν όλο το νερό πάγωσε κάτω από την επιφάνεια ή εξατμίστηκε στο διάστημα. Πιθανώς να υπάρχει ακόμη μια ποσότητα εγκλωβισμένη στους πόλους. Πως θα έδειχνε ο Άρης σήμερα αν είχε νερό στην επιφάνειά του; Βέβαια αυτό εξαρτάται κι από την ποσότητα του νερού, αλλά ίσως να έδειχνε κάπως έτσι: Το σχετικά επίπεδο βόρειο ημισφαίριο είναι κάτω από το μέσο υψόμετρο, άρα θα γινόταν ένα γιγάντιος ωκεανός. Σε αντίθεση, το νότιο ημισφαίριο που είναι γεμάτο κρατήρες θα έμενε ξηρό στην μεγαλύτερη έκτασή του. Αυτή η διαφορά μεταξύ των ημισφαιρίων είναι λίγο παράξενη και δεν ξέρουμε γιατί συμβαίνει.
Προς το παρόν, ο Άρης είναι μια τεράστια έρημος σκόνης, που μοιάζει πολύ με ερήμους της Γης. Έτσι έχουμε μάθει πολλά για τον Άρη από τον δικό μας πλανήτη. Η διαφορά είναι στο ύψος των αμμόλοφων, όπου στον Άρη είναι διπλάσιοι (15 μέτρα). Αυτό οφείλεται στη βαρύτητα που έχει ο Άρης, που είναι το 1/3 της δικής μας.
Η χαμηλή βαρύτητα επηρεάζει και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι αμμοθύελλες που παρατηρούνται, διαρκούν μήνες και καλύπτουν όλη την επιφάνεια του πλανήτη. Σ' αυτό οφείλει το κόκκινο χρώμα του ο Άρης. Προτιμήστε να χτίσετε το σπίτι σας σε ένα ψηλό σημείο. Για παράδειγμα, στον Όλυμπο, το μεγαλύτερο ηφαίστειο του Ηλιακού Συστήματος. Αν δεν σας αρέσουν τα ηφαίστεια, υπάρχει και η μεγαλύτερη χαράδρα του Ηλιακού μας Συστήματος, η Valles Marineris. Και πάλι όμως, μπορείτε να δείτε τα μπλε ηλιοβασιλέματα στον κόκκινο ουρανό !
Συντάκτης άρθρου: Μιχάλης Ευθυβούλου