«Η Αστρονομική Ναυτιλία, ο προσανατολισμός και η χρήση ναυτικού εξάντα» θα είναι το θέμα της διάλεξης, της Κυριακής, 6ης Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, στη σειρά των μηνιαίων ομιλιών «ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».
Ομιλητής θα είναι ο κ. Θεόδωρος Ταμβάκης, πρώην πλοίαρχος του Εμπορικού ναυτικού, που αποφοίτησε από την Ανωτέρα Ναυτική Ακαδημία της Μακεδονίας, με την ειδικότητα του πλοιάρχου, το 1983, και μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Ηλεκτρονικών Ναυτικών Οργάνων και Ραδιοτηλεπικοινωνιών των Αθηνών.
«Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος στη προσπάθεια του να εξερευνήσει τη Γη, ταξίδευσε με πλοία πάνω στην υδάτινη επιφάνεια του πλανήτη μας, προσπάθησε να παρατηρήσει τα ουράνια σώματα και κατόρθωσε να μάθει να προσανατολίζεται. Με τη χρήση του Ηλίου την ημέρα και το βράδυ της Σελήνης, των αστερισμών και των αστέρων, κατάφερε να έχει ασφαλή πλεύση γνωρίζοντας την ακριβή του θέση (γεωγραφικό πλάτος και γεωγραφικό μήκος) καθώς και να πετύχει τη χάραξη πορειών. Επινόησε και εξέλιξε κατά τη διάρκεια των αιώνων την επιστήμη της Αστρονομικής Ναυσιπλοΐας ή Ναυτιλίας όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Πρόκειται για συνδυασμό Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωγραφίας, Γεωδαισίας, Χαρτογραφίας, Μετεωρολογίας και Αστρονομίας, που σήμερα υποβοηθούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών οργάνων.
Στη διάλεξη θα γίνει ιστορική αναδρομή της Αστρονομικής Ναυτιλίας αρχαίων πολιτισμών (Αιγυπτίων, Ελλήνων, Ρωμαίων, Βίκινγκς, Αράβων, Άγγλων, Ισπανών, Πορτογάλων θαλασσοπόρων), θα αναπτυχθούν οι τεχνικές αστροναυτιλίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα παρουσιαστούν τα μέσα που χρησιμοποιούσαν, από τα απλά αρχαία γωνιομετρικά και τους αστρολάβους μέχρι τους σύγχρονους εξάντες. Θα αναλυθεί ο ναυτικός εξάντας για την αστροναυτιλία και θα περιγραφεί το πώς υπολογίζεται το «στίγμα» ενός πλοίου, με την παρατήρηση του Ηλίου, της Σελήνης και των αστέρων».
Επιμέλεια: Στεφάνου Πένυ