Ένας μικρός αστεροειδής, ο «2016 VA», πέρασε σε απόσταση μόλις 77.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, την Τετάρτη 02 Νοεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης στις ΗΠΑ. Η απόσταση αυτή είναι μόλις το ένα πέμπτο της απόστασης Γης - Σελήνης (περίπου 385.000 χλμ.).
Ο διαστημικός βράχος, που εκτιμάται ότι είχε μήκος επτά έως 22 μέτρων και ταξίδευε με ταχύτητα 77.000 χιλιομέτρων την ώρα, έγινε αντιληπτός λίγες μόνο ώρες νωρίτερα από αστρονόμους στην Αριζόνα, σύμφωνα με το Space.com.
Τέτοιες εκπλήξεις δεν είναι ασυνήθιστες, καθώς εκατομμύρια αστεροειδείς γυροφέρνουν τον Ήλιο και από αυτούς που πλησιάζουν περισσότερο τη Γη, έχουν ανακαλυφθεί μόνο 15.000 περίπου.
Υπενθυμίζεται ότι το αντικείμενο που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2013, είχε διαστάσεις περίπου 20 μέτρων. Για να απειλήσει τον ανθρώπινο πολιτισμό, ένας αστεροειδής πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου.
Όμως πολύ μικρότερα σώματα, αν πέσουν στην πλανήτη μας, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές. Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ο «2016 VA» διαγράφει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 10,5 μήνες, ακολουθώντας μια τροχιά που είναι πιο ελλειπτική από της Γης.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, «ο αστεροειδής του Halloween», όπως τον ονόμασαν οι αστρονόμοι, έγραψε ιστορία... Το ουράνιο σώμα, μήκους πάνω από 25 μέτρα, πέρασε σε -αστρικά- πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη και ήταν το πρώτο που εντοπίστηκε από το νέο σύστημα της NASA, το οποίο ενεργοποιήθηκε μόλις πριν 8 ημέρες, για τον εντοπισμό και αντιμετώπιση των σωμάτων που είναι πιθανό να συγκρουστούν με τον πλανήτη μας. Αναλυτικά ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Η εβδομάδα που διανύουμε όμως, δεν μας χάρισε μόνο αυτά τα δυό γεγονότα. Μία πράσινη βολίδα εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, να αφήνει φωτεινά χνάρια στον ουρανό πάνω απ’ την πόλη Niigata στη βόρεια Ιαπωνία. Την πορεία της κατέγραψε μετεωρολογική κάμερα ενός τοπικού τηλεοπτικού δικτύου.
Ειδικοί εκτιμούν, ότι το φωτεινό αντικείμενο είναι πιθανότατα κάποιος μετεωρίτης, ενώ άλλοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιο «διαστημικό σκουπίδι»: θραύσμα κάποιου δορυφόρου που ανεφλέγη κατά την επάνοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα προσφέροντας αυτό το σπάνιο θέαμα στον ουρανό.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ