Τα νέα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια προσφέρουν εντελώς διαφορετικές προοπτικές στην εξερεύνηση του Διαστήματος, καθώς η ανθρωπότητα είναι υποχρεωμένη να στρέψει την προσοχή της στο Σύμπαν, επιταχύνοντας το ρυθμό αναζήτησης -πιθανόν- ενός νέου «σπιτιού», που θα φιλοξενήσει τις μελλοντικές γενιές. Την Παρασκευή (18/11) ανακοινώθηκε μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, καθώς εντοπίστηκε μία «Σούπερ Γη», σε απόσταση -μόλις- 32,7 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα.
Ο πλανήτης GJ 536 b είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται στο σύστημα ενός κόκκινου νάνου, το οποίο είναι πιο κοντά από κάθε άλλο που έχει εκτιμηθεί κατά την αναζήτηση νέων κόσμων στον Γαλαξία, που να έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν την ύπαρξη και ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών.
Η «Σούπερ Γη» βρίσκεται στην κατάλληλη απόσταση από τον ήλιο του συστήματος, προκειμένου να αναπτυχθεί νερό και κατ' επέκταση ζωή. Ο εξωπλανήτης είναι 5,4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη μας. Η επιστημονική ομάδα που εντόπισε τη «Σούπερ Γη» εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην ίδια «γειτονιά» να εντοπιστούν και άλλοι πλανήτες με ανάλογα χαρακτηριστικά.
«Προς το παρόν είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχουμε εντοπίσει στο συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα, αλλά συνεχίζουμε την εξερεύνηση, με την πίστη ότι θα βρεθούν και άλλοι κόσμοι», όπως συμβαίνει σε όλα τα αστρικά συστήματα, τόνισε ο επικεφαλής. «Οι βραχώδεις πλανήτες συνήθως εντοπίζονται σε γκρουπ, ιδιαίτερα σε άστρα του συγκεκριμένου τύπου», συμπλήρωσε.
Ήδη, όπως αποκαλύφθηκε, ετοιμάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που θα επικεντρώσει την έρευνα στο συγκεκριμένο αστρικό σύστημα, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που προσδίδουν οι επιστήμονες και η διαστημική υπηρεσία, στην ανακάλυψη της «Σούπερ Γης».