Δύο νέες έρευνες ανακάλυψαν «σούπερ μικρόβια», ιδιαίτερα ανθεκτικά στα φάρμακα, στα ανοιχτά του Ρίο ντε Τζανέιρο, σε μερικές από τις τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου. Αυτά τα θανατηφόρα μικρόβια, που συνήθως συναντώνται μόνο σε νοσοκομεία, έχουν εμφανιστεί στα νερά κοντά σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της πόλης.
Αν και οι αξιωματούχοι της πόλης κατηγορούν την παράνομη απόρριψη αποβλήτων για τη μόλυνση, το πιο πιθανό είναι ότι συνδέεται με τους τόνους ακατέργαστων λυμάτων που απελευθερώνονται από τον δήμο στον ωκεανό μετά από ελάχιστους ελέγχους ασφάλειας. Αν και η Βραζιλία δεσμεύθηκε να καθαρίσει τα νερά της πόλης ως μέρος της υποψηφιότητάς της το 2009, ο στόχος δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Μάλιστα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στα χρόνια που μεσολάβησαν. Οι αθλητές έχουν από καιρό παραπονεθεί για τη δυσοσμία των λυμάτων στις περιοχές όπου αναμένεται να αγωνιστούν και τα διάφορα αντικείμενα που επιπλέουν κατά μήκος της ακτής αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τους κολυμβητές.
Τα βακτήρια εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε μια μελέτη του 2014 στα ανοικτά του κόλπου Γκουαναμπάρα, όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα ιστιοπλοΐας και ιστιοσανίδας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, νέες μελέτες έδειξαν ότι η μόλυνση είχε εξαπλωθεί και σε άλλες πέντε παραλίες του Ρίο, συμπεριλαμβανομένης της Κοπακαμπάνα, όπου θα λάβουν χώρα οι αγώνες ανοιχτής θαλάσσης και η κολύμβηση του τριάθλου.
Τα βακτήρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν ουροποιητικές, γαστρεντερικές και πνευμονικές λοιμώξεις, και μολύνσεις του αίματος που συνδέονται με τη μηνιγγίτιδα. Υπολογίζεται πως έως και το 50% των ασθενών που μολύνονται στο αίμα από αυτά τα μικρόβια πεθαίνουν. Ίσως το πιο ανησυχητικό για αυτά τα βακτήρια είναι το γεγονός ότι είναι σε θέση να μεταφέρουν την αντοχή τους σε αντιβιοτικά και σε άλλα μικρόβια που υπάρχουν στο νερό.
Προολυμπιακοί αγώνες κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας στο Ρίο τον περασμένο Αύγουστο οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό ασθενειών μεταξύ των αθλητών. Μερικοί από τους αθλητές καταφεύγουν στη χρήση χλωρίνης, αντιβακτηριακών διαλυμάτων και ειδικών στολών με αντιμικροβιακό υλικό, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες μόλυνσης.
Επιμέλεια άρθου: Στεφάνου Πένυ