Τα τούβλα θα είναι σε θέση να ενώνονται και να δημιουργούν τοίχους- «βιοαντιδραστήρες», που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε σπίτια, δημόσια κτήρια και γραφεία
Πρωτοποριακά «έξυπνα» τούβλα, τα οποία είναι ικανά να κάνουν ανακύκλωση νερού και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το φως του ήλιου αναπτύσσει ομάδα επιστημόνων του University of the West of England (UWE Bristol).
Η ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο στο ευρύτερο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIAR (Living Architecture), του οποίου ηγείται το Newcastle University. Το πρόγραμμα αυτό ενώνει «ζωντανή» αρχιτεκτονική, υπολογιστές και μηχανολογία για την εύρεση λύσεων σε θέματα βιωσιμότητας ενέργειας.
Τα «έξυπνα» τούβλα θα αποτελούνται από βιοαντιδραστήρες γεμάτους μικροβιακές κυψέλες και άλγη. Σχεδιασμένα για να προσαρμόζονται μόνα τους σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, θα παρακολουθούν και θα αλλάζουν τον αέρα στο κτήριο, ενώ θα μπορούν να αναγνωρίζουν και τους παρευρισκομένους.
Κάθε τούβλο θα περιέχει μικροβιακές κυψέλες καυσίμου (MFC), οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν στο εσωτρεικό μια ποικιλία μικροοργανισμών που θα έχουν επιλεγεί ειδικά για τον καθαρισμό νερού, την ανάκτηση φωσφορικού άλατος, την παραγωγή ηλεκτρισμού και τη διευκόλυνση της παραγωγής καθαριστικών ουσιών, στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας. Τα MFC θα συνθέτουν έναν τοίχο- «ζωντανή μηχανή», ο οποίος θα μπορεί να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του και να αντιδρά σε αυτό μέσα από μια σειρά ψηφιακώς συντονιζόμενων μηχανισμών.
«Οι τεχνολογίες που αναπτύσσουμε έχουν στόχο να μεταμορφώσουν τα μέρη όπου ζούμε και εργαζόμαστε, επιτρέποντάς μας να ζούμε μαζί με το κτήριο» λέει ο καθηγητής Άντριου Ανταμάτσκι, διευθυντής του προγράμματος LIAR για το UWE Bristol. «Ένα κτήριο φτιαγμένο από βιοαντιδραστήρες θα αποτελεί έναν μεγάλης κλίμακας ζωντανό οργανισμό που καλύπτει όλες τις περιβαλλοντικές και ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων του. Τοίχοι σε κτήρια από “έξυπνα” τούβλα που περιέχουν βιοαντιδραστήρες θα ενσωματώνουν επεξεργαστές υπολογιστών» προσθέτει.
Ο φωτο-βιοαντιδραστήρας είναι μια συσκευή που μπορεί να προγραμματιστεί για να αξιοποιεί μια σειρά δεδομένων, όπως το γκρί νερό, μικροβιακές ενώσεις (άλγη και βακτήρια), διοξείδιο άνθρακα από την ατμόσφαιρα και διαφορετικά είδη θρεπτικών ουσιών για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων, από καθαρό νερό μέχρι λιπάσματα, οξυγόνο, οικολογικά απορρυπαντικά, ηλεκτρισμό κλπ.