Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:58 | 21 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Διεθνής

Τρόμος στην Ιταλία. Ο σεισμός ξύπνησε το ηφαίστειο της Ρώμης

δημοσίευση στις 02/11/2016 17:33
Τρόμος στην Ιταλία. Ο σεισμός ξύπνησε το ηφαίστειο της Ρώμης

Δορυφορικές εικόνες και σεισμογραφικά διαγράμματα καταγράφουν επίσης το σταδιακό «ξύπνημα» του ηφαιστείου

Μια έκρηξη του Κόλλι Άλμπανι, το οποίο απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Ρώμη, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Geophysical Research Letters”, μια διεθνής ομάδα ερευνητών επισημαίνει ότι το έδαφος στην περιοχή έχει αρχίσει να υψώνεται κατά 2-3 mm ανά έτος και οι υπόγειοι θάλαμοι της γης που εκτείνονται σε απόσταση πολλών χιλιόμετρων κάτω από τις πόλεις της Αρίτσια, Καστέλ Γκανδόλφο και Αλμπάνο γεμίζουν σταδιακά με μάγμα, γεγονός που δείχνει ότι το ανενεργό έως σήμερα ηφαίστειο αρχίζει να «ζωντανεύει».

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω ηφαίστειο τείνει να εκρήγνυται περίπου κάθε 40.000 χρόνια. Τώρα, όμως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο χρόνος του καταστροφικού γεγονότος μειώθηκε κατά χιλιάδες χρόνια, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια στην Ιταλία.

Αν το ηφαίστειο εκραγεί, εικάζεται ότι θα προκαλέσει ένα τεράστιο σύννεφο που θα «βρέχει» στάχτη και λάβα σε πολλές περιοχές της Ρώμης. Μάλιστα το σύννεφο αναμένεται να συσκοτίσει τον ήλιο σε χώρες τόσο μακριά, όσο η Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι ειδικοί λένε ότι τα μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των εκρήξεων αποτελούν αιτία ανησυχίας, διότι μεγάλες ποσότητες μάγματος συγκεντρώνονται υπό πίεση κάτω από την επιφάνεια της γης.

«Όταν η έκρηξη συμβεί, το αποτέλεσμα θα προσομοιάζει στο άνοιγμα ένα μπουκαλιού σαμπάνιας, το οποίο έχει προηγουμένως κουνηθεί βίαια», επισημαίνει σχετικά στη La Repubblica ο Φαμπρίζιο Μάρρα, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μάρρα επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο ηφαίστειο δεν πρέπει να φοβούνται - τουλάχιστον όχι ακόμα.

 

Επιμέλεια άρθρου: Στεφάνου Πένυ



Προηγούμενο Άρθρο:
Σεισμική δόνηση στην Τουρκία
Επόμενο Άρθρο:
Το νησί που βυθίζεται...




Διαβάστε επίσης