Εικόνες σαν και αυτή είναι πλέον συνηθισμένες στην περιοχή του Τζένεραλ Ντίας, 700 περίπου χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της χώρας Ασουνσιόν, όπου ο Πιλκομάγιο σχηματίζει λίμνες και χειμάρρους που αποτελούν τον τόπο διαβίωσης πουλιών, υδρόχοιρων και κροκοδειλοειδών.
«Η κατάσταση του ποταμού είναι σοβαρή. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το λεκανοπέδιο δεν θα τροφοδοτηθεί με νερό μέχρι τον Δεκέμβριο όπως κάθε χρόνο», ανέφερε ο Αλσίντες Γκονζάλες, κάτοικος της περιοχής, τονίζοντας ότι μόνο το 40% του ποταμού αποτελείται από νερό.
Πράγματι, η στάθμη του ποταμού Πιλκομάγιο, ο οποίος πηγάζει από την οροσειρά των Ανδεων στη Βολιβία, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 χρόνων στην Παραγουάη, ανέφερε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημοσίων Eργων και Επικοινωνιών.
Η σπανιότητα του νερού έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική πανίδα, κάτι που έχει γίνει εξαιρετικά αισθητό στη λιμνοθάλασσα Αγκροπίλ, όπου το νερό της επιφάνειάς της έχει μετατραπεί σε λάσπη και το ξηρό έδαφος που την περιβάλλει έχει ραγίσει.
Οι αγρότες της περιοχής έχουν δει τουλάχιστον εκατό αγελάδες να πεθαίνουν από την έλλειψη καθαρού νερού, καθώς στερούνται των αναγκαίων πόρων για τη δημιουργία πηγαδιών και την άντληση καθαρού, πόσιμου νερού. Ορισμένα βοοειδή, σκοπεύοντας να δροσιστούν, καταφεύγουν σε λίμνες με αλμυρό νερό, το οποίο ωστόσο αδυνατούν να πιουν. «Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα – όσοι έχουν παραμείνει εδώ και συνεχίζουν να εξαρτώνται από τον ποταμό, σταδιακά θα αποδυναμωθούν και τελικώς θα πεθάνουν», προσέθεσε ο Γκονζάλες, ο οποίος διατηρεί αγρόκτημα με ελάφια, βοοειδή και υδρόχοιρους κοντά στη λιμνοθάλασσα.
Σύμφωνα με κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Τζένεραλ Ντίας, οι τελευταίες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στην περιοχή ήταν τον περασμένο Μάιο, ενώ η στάθμη του ποταμού έχει μειωθεί σημαντικά από το 2015, δυσχεραίνοντας από τότε την τροφοδοσία λιμνών και λιμνοθαλασσών και οδηγώντας τους κατοίκους στη διάνοιξη πηγαδιών για την εύρεση νερού.
Λόγω της έλλειψης νερού και των πολλών διανοίξεων πηγαδιών, οι κυβερνήσεις της Παραγουάης και της Αργεντινής έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αγωγών, ώστε να ελέγξουν την παράνομη ροή του νερού.
Aποστολή διάσωσης
Mέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μια ομάδα εθελοντών οργάνωσε αποστολή διάσωσης των κροκοδειλοειδών Καϊμάν Γιακαρέ που κινδυνεύουν από την αλλαγή συνθηκών στην περιοχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αργή αντίδραση στην εκδήλωση της ξηρασίας.
Η ομάδα αιχμαλώτισε τα ζώα και τα μετέφερε με ιδιωτικά οχήματα από τις ξηρές κοίτες του ποταμού σε τεχνητές λίμνες που βρίσκονται στο εσωτερικό τοπικών αγροκτημάτων. Μολαταύτα, οι καλοπροαίρετες προσπάθειες των εθελοντών να σώσουν τα άγρια ζώα δεν κρίθηκαν πάντοτε επιτυχημένες, όπως στην περίπτωση της μεταφοράς 17 ζώων σε λίμνη όπου δεν αντιλήφθηκαν ότι το νερό της είναι αλμυρό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να πεθάνουν.