Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

17:02 | 21 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Έρευνες

Το 92% των ανθρώπων ζουν σε περιβάλλον, γεμάτο ατμοσφαιρική ρύπανση

δημοσίευση στις 05/10/2016 16:39
Το 92% των ανθρώπων ζουν σε περιβάλλον, γεμάτο ατμοσφαιρική ρύπανση

Νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε για ακόμα μια φορά πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα

 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ανθρώπων του Π.Ο.Υ, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει  σε περιοχές όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται σε επίπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα. Οι άνθρωποι που ζουν σε ασφαλές περιβάλλον για το αναπνευστικό τους, αποτελούν μια πολύ μικρή εξαίρεση.

Είναι γνωστό πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο, παγκόσμιο πρόβλημα. Προκαλεί μια σωρεία αρνητικών συνεπειών, οι οποίες βλάπτουν τόσο τον ανθρώπινο οργανισμό, όσο και το ίδιο το περιβάλλον. Οπως εξήγησαν λοιπόν οι ερευνητές του Π.Ο.Υ, το πρόβλημα όχι απλώς έχει μεγάλες διαστάσεις, αλλά απασχολεί άμεσα σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη. Το 92% της κατοικημένης επιφάνειας της Γης έχει μολυνθεί σε ποσοστό αρκετό για να θεωρηθεί μη-ασφαλές.

Ο πιο επικίνδυνος ατμοσφαιρικός ρύπος για τον άνθρωπο, ονομάζεται PM 2.5 και μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό των πνευμόνων, προκαλώντας άσθμα και άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες. Το PM 2.5 μπορεί να βρεθεί στην αιθάλη, στον καπνό αλλά ακόμα και στην σκόνη.

Τα ποσοστά του συγκεκριμένου ατμοσφαιρικού ρύπου έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα 35.5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Ο Π.Ο.Υ μέσα από την έρευνα του προειδοποίησε ότι αυτό το ποσοστό πρέπει να μειωθεί στο ένα τρίτο, ώστε να γυρίσουμε σε ασφαλή επίπεδα. Μάλιστα, ο Π.Ο.Υ δημοσίευσε και έναν χάρτη που παρουσιάζει τα ποσοστά του PM 2.5 ανά χώρα, με την Ελλάδα να είναι βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν ποσοστά 16-25 μικρογραμμαρίων.

Το πιο μολυσμένο περιβάλλον έχουν οι περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, ενώ ακολουθούν η Ευρώπη και η Λατινική Αμερική. Σε καλύτερη μοίρα φαίνεται πως βρίσκονται η Κεντρική και η Βόρεια Αμερική, όπως και η Αυστραλία.