Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

15:59 | 21 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Έρευνες

Μελετώντας τον θαλάσσιο χώρο των Μεθάνων

δημοσίευση στις 11/10/2016 15:36
Μελετώντας τον θαλάσσιο χώρο των Μεθάνων

Ένα μοναδικό φυσικό εργαστήριο

«Ο θαλάσσιος χώρος των Μεθάνων είναι μοναδικό φυσικό εργαστήριο, με δυνατότητα προσέλκυσης επιστημόνων από όλο τον κόσμο, καθώς προσφέρεται ιδιαίτερα για επιτόπιες ερευνητικές αλλά και εκπαιδευτικές διαδικασίες, που έχουν τη δυνατότητα να καταστήσουν την περιοχή ως σημαντικό πόλο έλξης περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού τουρισμού» λέει η Μαρία Τριανταφύλλου, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τα Μέθανα έχουν ενεργό ηφαίστειο, το οποίο ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου, που ξεκινά από το ηφαίστειο στο Σουσάκι και καταλήγει στη Νίσυρο», προσθέτει από την πλευρά της η Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο τμήμα. Οι δυο τους είναι υπεύθυνες ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται με τα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου της Βρέμης και του ΑΠΘ.

Πρόσφατα οι πανεπιστημιακοί του προγράμματος μαζί με την ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών (Οδυσσέας Αρχοντίκης, Μπόρις-Θεοφάνης Καρατσόλης, Αννα Κατσίγερα, Γιάννης Μιχαηλίδης, Ελισάβετ Σκαμπά, Nele Vollmar) που μετέχουν στο πρόγραμμα, πραγματοποίησαν δειγματοληψίες του νερού και του πυθμένα της θαλάσσιας περιοχής των Μεθάνων με φυσικές υποθαλάσσιες διαφυγές αερίων, σχετιζόμενες με την ηφαιστειακή δραστηριότητα που χαρακτηρίζει την περιοχή.

Κύριος σκοπός είναι η μελέτη των συγκεντρώσεων θαλάσσιων μικροοργανισμών που μπορούν να αποτελέσουν δείκτες μιας σειράς συνθηκών περιβαλλοντικής πίεσης στο φυσικό περιβάλλον. «Στο πλαίσιο της μελέτης της κλιματικής μεταβολής μια ανησυχία είναι η οξίνιση του θαλασσινού νερού, δηλαδή η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα, η οποία μειώνει το pH», εξηγεί η κ. Τριανταφύλλου.