Μπορεί ο Αύγουστος να τελείωσε με ένα ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, το φετινό καλοκαίρι ωστόσο μετρά και απώλειες στον κλάδο, ο οποίος θα συνεισφέρει στην ηπιότερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Τα δημόσια ταμεία ένεκα της φοροδιαφυγής, μικρότεροι ξενοδόχοι σε πιο απομακρυσμένους προορισμούς, εσωτερικός τουρισμός αλλά και επιμέρους τομείς όπως ο συνεδριακός τουρισμός περιλαμβάνονται στους χαμένους που δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum του ελληνικού τουρισμού για το 2015, που φαίνεται ότι θα κλείσει τελικά με το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων.
Νούμερο υψηλότερο κατά 2 εκατομμύρια σε σύγκριση με την πολύ καλή χρονιά και τα 24 εκατομμύρια τουριστών του 2014, υψηλότερα ακόμη και από την αρχική πρόβλεψη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για φέτος, προ των εξελίξεων, στις αρχές του 2015, που έκανε λόγο για 25 εκατομμύρια αφίξεις. Υψηλότερα κατά 1 δισ. ευρώ εκτιμώνται ότι θα είναι και τα έσοδα από τον κλάδο, φτάνοντας για το 2015 στα 14,5 δισ. ευρώ από 13,5 δισ. ευρώ, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να επισημαίνει ότι 1 δισ. επιπλέον άμεσα έσοδα με έμμεσα συνολικά 2 δισ. ευρώ προσθέτουν μία ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση πάντα των ομαλών πολιτικών εξελίξεων.
Παρά την σημαντικη αυξηση του τουρισμου, σημαντικη πτωση παρουσιαζει ο εγχώριος τουρισμος. Οι εκτιμήσεις, οι οποίες μένει φυσικά να επιβεβαιωθούν κατά τον απολογισμό του έτους, κάνουν λόγο για πτώση 20% στον τουρισμό των Ελλήνων φέτος το καλοκαίρι, μείωση η οποία αποτυπώνεται στα νούμερα των ακτοπλοϊκών σε σχέση με τα εισιτήρια που έκοψαν οι Ελληνες επιβάτες πέρυσι. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 η κίνηση στην εσωτερική ακτοπλοΐα σημειώνει οριακή μεταβολή μόλις -0,1% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014, ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, γίνεται αρνητική αν αφαιρεθεί η επίπτωση της μετακίνησης μεταναστών.
Σύμφωνα με τον ΣΕΕΝ, η παρουσιαζόμενη αύξηση στα Δωδεκάνησα (+7,8%), στις Κυκλάδες (+3,2%) και το Βόρειο Αιγαίο (+49,6%) οφείλεται σε μετακινήσεις μεταναστών. Αντίθετα, η κίνηση επιβατών από και προς την Κρήτη στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου είναι μειωμένη κατά 10,5%. Οπως αναφέρει ο κ. Ρέτσος, «ο εσωτερικός τουρισμός είχε χάσει σχεδόν το 50% του τζίρου του κατά την περίοδο της κρίσης από το 2008 έως το 2013 και το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία είδαμε σταθεροποίηση και μια αυξητική τάση, η οποία συνεχίστηκε και στις αρχές του χειμώνα, για να ανατραπεί στη συνέχεια λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας και της αστάθειας».
Στη χώρα μας οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας σημείωσαν αύξηση κατά 6,9% στο επτάμηνο του 2015, στα 8,69 εκατομμύρια, ενώ μεγάλος κερδισμένος είναι ο οδικός τουρισμός με αύξηση 22% έναντι του αντίστοιχου περυσινού επταμήνου, στα 6,46 εκατομμύρια, και πρόβλεψη στο σύνολο του έτους για αφίξεις άνω των 10 εκατομμυρίων. Ωστόσο αυτή η αύξηση του οδικού τουρισμού, η οποία συνεισφέρει τα μάλα στη νέα εκτίμηση των 26 εκατομμυρίων συνολικών διεθνών αφίξεων από πλευράς του ΣΕΤΕ, δεν αποτυπώνεται στα έσοδα, αφού όσοι τουρίστες έρχονται οδικώς, αφενός δεν ξοδεύουν αρκετά, ενώ μένουν και λιγότερες ημέρες στη χώρα.