Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

23:04 | 21 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Εσωτερική

Το ιστορικό της κακοκαιρίας από 07 έως 09 Νοεμβρίου

δημοσίευση στις 10/11/2016 12:39
Το ιστορικό της κακοκαιρίας από 07 έως 09 Νοεμβρίου

εντυπωσιακό το φωτογραφικό υλικό από την κακοκαιρία

Σημαντικά ύψη βροχής, χιόνια στα ορεινά, θυελλώδεις ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες και... αρκετά προβλήματα, ήταν τα χαρακτηριστηκά της κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας, από τη Δευτέρα 7 έως την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, με το αποκορύφωμα της την Τετάρτη. Με εξαίρεση τα προβλήματα, εντυπωσιακές εικόνες μας χάρισε το χαμηλό βαρομετρικό, δίνοντας πλούσιο υλικό σε ερασιτέχνες μετεωρολόγους που φωτογράφησαν τα καιρικά τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους.

Δέος, προκαλεί το πέρασμα της καταιγίδας από την Αθήνα. Άποψη της καταιγίδας που "πέρασε " από την Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης, μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία, που τράβηξε ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος, Δημήτρης Σαγιάκος. Παρατηρούμε τη Δομή supercell (πιθανότατα LP supercell), όπως όλα δείχνουν, σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Γιώργο Πολίτη. 

Το πέρασμα της καταιγίδας από την Αθήνα την Τετάρτη 09/11/16

sagiakos

Αν και το πέρασμα του δεν συνοδεύτηκε από μεγάλα ύψη βροχής, εντούτοις προκάλεσε έντονη χαλαζόπτωση. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στα Βόρεια Προάστια και συγκεκριμένα στο Μαρούσι και την Κηφισιά, ενώ τα λιγότερα στα Σπάτα και το Μεσογειακό κάμπο, όπου η καταγίδα διαχωρίστηκε σε δύο κομμάτια, φεύγωντας το ένα προς το Μαραθώνα και το άλλο προς το Πόρτο Ράφτη.

Στην περιοχή του Μαραθώνα ξέσπασε ανεμοστρόβιλος, με αποτέλεσμα να μετατρέψει την περιοχή από όπου πέρασε, σε βομβαρδισμένο τοπίο. Οι φωτογραφίες παρακάτω, μαρτυρούν την ένταση του φαινομένου.Θλιβερές εικόνες αφήνει το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε τα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα, τον Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Υπάρχουν αναφορές, ότι από την περιοχή πέρασε υδροστρόβιλος, ο οποίος χτύπησε την παραλιακή ζώνη.

Aνεμοστρόβιλος χτύπησε το Μαραθώνα την Τετάρτη 09/11/16

marathonas 

marathonascyc 

marathonascycloon 

Yδροστρόβιλος χτύπησε την παραλιακή ζώνη στη Βούλα και τη Βουλιαγμένη

boyla 

boylat 

boula 

Το πέρασμα της καταιγίδας από τον Πειραιά την Τετάρτη 09/11/16

pireas 

Εντυπωσιακός ο ουρανός πάνω από την Παιανία την Τετάρτη 09/11/16

paiania

Η κακοκαιρία χτύπησε αρκετά έντονα την Ήπειρο, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και να προκληθούν καταστροφές σε χωριά των Ιωαννίνων. Στο χωριό Λαγκάδα της Κόνιτσας, η γέφυρα του Σαραντάπορου κατέρρευσε όταν τα νερά του ποταμού φούσκωσαν. Ζημιές προκλήθηκαν όπως θα δείτε στις φωτογραφίες και στο χωριό Ελεύθερο της Κόνιτσας. Από τον πολύ ισχυρό άνεμο παρασύρθηκε ένα σκέπαστρο και έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ.

Δυνατοί άνεμοι σημειώθηκαν στη Λαμία αλλά και την Καστοριά, με αποτέλεσμα πολλά δέντρα να πέσουν στους δρόμους. Χαρακτηριστικά, μια μεγάλη λεύκα έπεσε στην παλιά γέφυρα από Λαμία προς Φραντζή. Οι πυροσβέστες, απομάκρυναν το δέντρο από το δρόμο. Δέντρα έπεσαν επίσης, στον παράδρομο για την Αλαμάνα, στις Θερμοπύλες, στην περιοχή του Μώλου, και του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί, που λύγισαν ακόμα και ένα φανάρι.

Προβλήματα στην Καστοριά από τους ισχυρούς ανέμους

kastoria2 

Πτώση σημείωσε η θερμοκρασία την Τετάρτη 09 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ντύνοντας στα λευκά τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και τις βουνοκορφές της Μακεδονίας και της Ηπείρου, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Παγετός σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης και νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σε ορεινές περιοχές.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας την Τετάρτη 09/11/16

basilitsa2 

To όρος Βόρας ντυμένο στα λευκά την Τετάρτη 09/11/16

boras 

Tα Τζουμέρκα παραδωμένα στο λευκό επισκέπτη την Τετάρτη 09/11/16

tzoymerka3

Οι Καταγραφές από την κακοκαιρία, το διάστημα 07 – 09 Νοεμβρίου

Βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στη βορειοδυτική χώρα τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το Ε.Α.Α., τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στα Θεοδωριανά Άρτας (93 χιλιοστά), στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (60 χιλιοστά), στην Τύρια Ιωαννίνων (54 χιλιοστά) και στο Πληκάτι Ιωαννίνων (47 χιλιοστά).

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, με τις μέγιστες να ξεπέρνούν τους 30 βαθμούς. Οι υψηλότερες σημειώθηκαν στα Φαλάσαρνα Χανίων (33.0), στο Ακρωτήρι των Χανίων (31.6), στον Πλατανιά Χανίων (31.3), στους Αγίους Πάντες Χανίων (31.1) και στο Κολυμπάρι Χανίων (31.1).

Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι επικράτησσαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στο Καβοντόρο (118 χλμ/ώρα), στο Καϊμακτσαλάν (113 χλμ/ώρα), στο Μόλυβο Λέσβου (96 χλμ/ώρα), στο Καπαρέλλι Θηβών (92 χλμ/ώρα), και στη Δωδώνη (90 χλμ/ώρα).

thiela_storm

Βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν την Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Περτούλι (140 χιλιοστά), στα Θεοδώριανα Άρτας (98.8 χιλιοστά), στο Τρίστενο Ιωαννίνων (79.2 χιλιοστά), στο Μέτσοβο (68.4 χιλιοστά), και στην Αγία Κυριακή Ιωαννίνων (64.2 χιλιοστά).

Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι ήταν τα χαρακτηριστικά του καιρού την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Tα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Τρίστενο Ιωαννίνων (123 χιλιοστά), στο Μέτσοβο (116 χιλιοστά), στο Τσεπέλοβο (107 χιλιοστά), στα Θεοδωριανά Άρτας (104 χιλιοστά), και στη Βωβούσα Ιωαννίνων (101 χιλιοστά).

Oι ισχυρότερες ριπές ανέμου την Τετάρτη, καταγράφηκαν στο Καβντόρο (142 χλμ/ώρα), στην Αμοργό (116 χλμ/ώρα), στο Μόλυβο Λέσβου (113 χλμ/ώρα), στην Αλεξανδρούπολη (109 χλμ/ώρα), στη Λευκάδα (108 χλμ/ώρα), και στα Καρδάμυλα Χίου (108 χλμ/ώρα). 

Επιμέλεια: Μάχιμος Ιωάννης