Ποδαρικό με θερμοκρασίες υπό το μηδέν έκανε ο Μάρτιος, ωστόσο από πλευράς καιρικών φαινομένων, επικρατεί καλοκαιρία. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν το ξημέρωμα της Πέμπτης 1 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο Λαϊλιά Σερρών με -13.8 βαθμούς, στη Βλάστη Κοζάνης με -13.0 βαθμούς και στο Νευροκόπι με -12 βαθμούς.
Θερμοκρασίες υπό το μηδέν επικράτησαν και στη δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα το θερμόμετρο το πρωί έπεσε στους -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ αισθητό είναι το κρύο στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στο Νευροκόπι Δράμας ο υδράργυρος έδειξε -12 βαθμούς Κελσίου, στην Ορεστιάδα -11 βαθμούς, στο Διδυμότειχο -9 βαθμούς και στους Μεταξάδες Έβρου -8 βαθμούς Κελσίου.
Η Άνοιξη ωστόσο μας χτυπά την πόρτα, με την ατμοσφαιρική κυκλοφορία να εναρμονίζεται και αυτή με την ροή των εποχών. Στις παρακάτω κάρτες μπορείτε να παρακολουθήσετε την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων πάνω από τη Γηραιά ήπειρο, καθώς και τις μέγιστες θερμοκρασίες σε περιοχές της χώρας μας μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σε γενικές γραμμές αν εξαιρέσουμε την Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα, που φαίνονται αρκετές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας μας, οι υπόλοιπες ημέρες δεν δείχνουν κανένα πρόβλημα ενώ ο υδράργυρος θα εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τους 20 βαθμούς κελσίου, σε αρκετές περιοχές της νότιας χώρας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα θα επανέλθει σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές.
Στη μεταβατική περίοδο που διανύουμε προς την άνοιξη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, πολλές φορές παρατηρούμε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της βόρειας και νότιας χώρας, όπως έγινε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Στα χιονισμένα πεδινά τμήματα του Ν. Έβρου, η θερμοκρασία πριν το μεσημέρι, μόλις ανέβηκε πάνω από τους 0°C την ίδια ώρα που η θερμοκρασία στην Κρήτη στο ίδιο υψόμετρο, ξεπέρναγε τους 21°C.
Το βράδυ της Τρίτης 27 Φεβρουαρίου παρατηρήθηκε ακόμη μία εντυπωσιακή διαφορά θερμοκρασίας σε μικρή απόσταση στο Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Την ίδια ώρα που στη Θάσο επικρατούσε χιονοθύελλα συνοδεία ηλεκτρικών φαινομένων με τη θερμοκρασία στους +2°C, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, στη Σαμοθράκη, η θερμοκρασία ήταν 10 βαθμούς υψηλότερη! Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι στη Σαμοθράκη η θερμοκρασία ανέβηκε 8°C σε μόλις μία ώρα μεταξύ 21:00 - 22:00 το βράδυ.
Το βαρομετρικό χαμηλό «Λητώ» που πέρασε από την χώρα μας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου συνοδεύτηκε από ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές. Τα ισχυρότερα φαινόμενα σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών καταγράφηκαν στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη Χαλκιδική. Τα μεγαλύτερα ύψη ολικού υετού της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν στη Ζαγορά Πηλίου, όπου έπεσαν περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Πηλίου προκάλεσαν πάρα πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων καθιζήσεων στο οδικό δίκτυο, ενώ κλειστό παραμένει το Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Ζαγορά Πηλίου κατέγραψε πάνω από 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες 11 ημέρες και πάνω από 1.400 χιλιοστά από την αρχή του έτους!
Eπιμέλεια: Μαρουσάκης Κλέαρχος
Χάρτες: Προγνωστικό Μοντέλο Xalazi.gr
Λοιπές καταγραφές: Ε.Α.Α.