Με τον εφιάλτη της λειψυδρίας βρίσκεται αντιμέτωπο εφέτος ένα μεγάλο τμήμα της Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδας. Στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα νότια Δωδεκάνησα αλλά και στην Ανατολική Πελοπόννησο φράγματα και δεξαμενές είναι σχεδόν άδεια και οι γεωτρήσεις «στερεύουν» από καλής ποιότητας νερό, πριν καν ξεκινήσει η αιχμή της τουριστικής περιόδου.
Οι φετινές (Σεπτέμβριος 2017- Μάρτιος 2018) βροχοπτώσεις
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αλλά και μέσα στον Ιανουάριο η έκταση της χιονοκάλυψης στην Κρήτη ήταν μεγαλύτερη από τη μέση τιμή των τελευταίων 14 ετών, από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018 και μετά, η χιονοκάλυψη είναι μέχρι και 75% μειωμένη από τη μέση τιμή.
Ο μέσος όρων των ετήσιων βροχοπτώσεων τα τελευταία 40 χρόνια
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η μείωση των βροχοπτώσεων στο νησί άγγιξε ανά σημεία και το 75%. «Είναι μια πολύ κακή χρονιά», λέει στην «Κ» ο Ηλίας Νόκας, διευθυντής Υδάτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. «Στις Κυκλάδες έπεσαν τον χειμώνα 200 χιλιοστά βροχής (στα μικρά νησιά μόλις 150 χιλιοστά), όταν κατά μέσον όρο πέφτουν τα διπλάσια.
Η μέχρι τώρα πιο ξηρή χρονιά ήταν το 1989 - 1990
Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 40ετίας από πλευράς βροχοπτώσεων ήταν η φετινή για την Κρήτη! Το ύψος των βροχοπτώσεων ήταν στο 50% του μέσου όρου όλων των προηγούμενων υδρολογικών ετών! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2ο18 στην Κρήτη έπεσαν 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά βροχής.
Η πιο υγρή χρονιά του 2002 - 2003
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και την πιο ξηρή χρονιά της 40ετίας (Σεπτέμβριος 1989- Αύγουστος 1990), οι βροχές είχαν φτάσει τα 4,1 δισ. κυβικά μέτρα! Το πρόβλημα εμφανίζεται σε όλη την Κρήτη, αλλά με ιδιαίτερη ένταση στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες, ενώ στα Χανιά το φαινόμενο ήταν λιγότερο έντονο.
Για να διαπιστώσει κανείς ξεκάθαρα το πρόβλημα, αρκεί να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης Υδάτων Κρήτης, ο ετήσιος μέσος όρος των βροχοπτώσεων στα τελευταία 40 χρόνια ήταν στα 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά, διπλάσιος από τον φετινό χειμώνα! Μάλιστα στο χαρακτηρισμένο ως πιο υγρό έτος που ήταν το 2002 (από Σεπτέμβριο) - 2003 (μέχρι Αύγουστο) οι βροχές έφτασαν στα 12 δισ. κυβικά. Να σημειώσουμε ότι ως υδρολογικό έτος θεωρείται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο και η φετινή χρονιά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς απομένει να δούμε αν θα υπάρξουν βροχές μέχρι και τον Αύγουστο.
Πηγή: Καθημερινή - ΕΑΑ