Με ανάρτηση στο επίσημο blog της Google, ο Λάρι Πέιτζ ανακοίνωσε τη μετατροπή της σε όμιλο εταιρειών και τη μετονομασία της σε Alphabet. Πλέον, η εταιρεία που πριν από 17 χρόνια ίδρυσαν με τον Σεργκέι Μπριν και έγινε συνώνυμο της αναζήτησης στο Διαδίκτυο θα αποτελεί και τυπικά τον σημαντικότερο κρίκο σε μια αλυσίδα επιχειρήσεων, οι οποίες εκτείνονται ήδη σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.
«H Google δεν είναι μια συμβατική εταιρεία. Και δεν πρόκειται να γίνει. Ως μέρος αυτής τη προσπάθειας είχαμε πει ότι θα έπρεπε να περιμένετε από εμάς να βάλουμε μικρά στοιχήματα σε τομείς που μπορεί να έδειχναν πολύ μακριά από τις τρέχουσες δραστηριότητες μας. Από την αρχή προσπαθούσαμε να κάνουμε περισσότερα, να κάνουμε σημαντικά και ουσιαστικά πράγματα με τα μέσα που διαθέταμε.
Κάναμε πράγματα που φαινόντουσαν τρελά για την εποχή τους και σήμερα προσελκύουν δισεκατομμύρια χρήστες, όπως οι Google Maps, το YouTube (σ.σ. εξαγοράστηκε από τη Google το 2006), ο Chrome και το Android. Και δεν σταματήσαμε εκεί. Ακόμα προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που οι άλλοι θεωρούν τρελά, αλλά εμάς μας ενθουσιάζουν», γράφει μεταξύ άλλων ο Λάρι Πέιτζ.
Και εξηγεί τους λόγους αυτής της κίνησης, σημειώνοντας ότι «η εταιρεία λειτουργεί καλά σήμερα, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε πιο καθαρά και υπεύθυνα... Με τη νέα δομή τα οικονομικά αποτελέσματα της Google θα ανακοινώνονται ξεχωριστά από εκείνα των υπολοίπων επιχειρήσεων της Alphabet στο σύνολό τους».
Στη θέση του CEO της νέας Google τοποθετείται ο Σουντάρ Πιτσάι, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ανάπτυξης προϊόντων, στην αφοσίωση και τις ικανότητες του οποίου κάνει ειδική μνεία ο Λάρι Πέιτζ, επιχειρώντας να πείσει τους επενδυτές –η επιστολή του αναρτήθηκε μετά το κλείσιμο της αμερικανικής χρηματαγοράς το απόγευμα της Δευτέρας και στις μετασυνεδριακές συναλλαγές οι μετοχές της Google σημείωναν άνοδο πάνω από 6%.
Κάθε μια από τις εταιρείες που θα βρίσκονται πλέον υπό την ομπρέλα της Alphabet θα έχει δικό της διευθύνοντα σύμβουλο και θα λειτουργεί ανεξάρτητα, με τους Πέιτζ και Μπριν να έχουν γενικότερο ρόλο. Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, δεν είναι οι πρώτοι φορά που οι δυο τους πραγματοποιούν αντισυμβατικές κινήσεις, κάποιες από τις οποίες τους έφεραν στο παρελθόν ακόμα και σε αντιδικία με άλλους μετόχους.