Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

07:44 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Τεχνολογία

Οχι στα κινητά σε παιδιά κάτω των 12 ετών

δημοσίευση στις 12/04/2017 16:12
Οχι στα κινητά σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε από την ακτινοβολία

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στους κανόνες ασφαλούς χρήσης της ασύρματης επικοινωνίας, τις οποίες εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ  στο πλαίσιο ημερίδας, με θέμα «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία το Σάββατο.  Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις ειδικών επιστημόνων, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων και ασύρματων δικτύων πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Να μην έχουν το κινητό σε επαφή με το κεφάλι. Να μην κάνουν χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, στο τρένο, στο αεροπλάνο ή στον ανελκυστήρα. Χρήση κινητού δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση μικρά παιδιά και έγκυες.

Το κινητό πρέπει να μένει μακριά από το σώμα και όταν χρησιμοποιείται να είναι σε απόσταση από τους άλλους. Δεν πρέπει να τοποθετείται στην τσέπη, ενώ τη νύχτα καλό είναι να κλείνει και να απενεργοποιείται το ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi). Mην παίζετε παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο σε online σύνδεση. Βάλτε το σε καθεστώς αεροπορικού ταξιδιού (airplane mode).

Τα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi) εκθέτουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων. Περιoρίστε το Wi-Fi και κάντε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης. Οταν το σήμα του κινητού δεν είναι καλό, μην τηλεφωνείτε. Αν έχετε πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάντε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα.

Απενεργοποιήστε επιλογές Wi-Fi, Bluetooth και Data όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Μελέτες

Μιλώντας στην ημερίδα, η δρ Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδη, χημικός, πρόεδρος της Επιτροπής για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Υγείας των Παιδιών στην Κύπρο, παρουσίασε πρωτοβουλίες της κυπριακής κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών. Επικαλέστηκε μελέτες σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να γίνεται χρήση της ασύρματης επικοινωνίας στα εκπαιδευτικά συστήματα. Ο μηχανολόγος ηλεκτρολόγος Θεόδωρος Μέτσης επεσήμανε πως ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ασφαλή.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Η πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, στις οποίες το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό, τονίζει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ.

Από τα πορίσματα μελετών "είπε" προκύπτουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, με έμφαση στο σύνδρομο της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας που σε κάποιες χώρες έχει πάρει μορφή επιδημίας. Ο κ. Μέτσης τόνισε ότι οι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.

Οι ομιλητές παρουσίασαν ευρήματα μεγάλου ερευνητικού προγράμματος (National Toxicology Program) για την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σε αυτό αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα και αύξηση του αυτισμού.

Οι επιπτώσεις από την έκθεση στην ακτινοβολία

Υπόμνημα του καθηγητή Ραδιολογίας Λουκά Μαργαρίτη προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία, παρουσιάστηκε στην ημερίδα. Σε αυτό αναφέρεται πως οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές λειτουργιών μάθησης και μνήμης.





Διαβάστε επίσης