Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

20:10 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Τεχνολογία

Επιστήμονες έφτιαξαν τον πρώτο μαγνήτη δύο διαστάσεων

δημοσίευση στις 15/06/2017 16:20
Επιστήμονες έφτιαξαν τον πρώτο μαγνήτη δύο διαστάσεων

Στα πανεπιστήμια ΜΙΤ και Ουάσιγκτον

Έχει πάχος μόλις ένα άτομο - Διευκολύνονται έτσι αδύνατα έως τώρα πειράματα

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν τον πρώτο πραγματικά δισδιάστατο μαγνήτη. Πρόκειται για μια μαγνητική μορφή του τριιωδιούχου χρωμίου με πάχος μόνο ενός ατόμου.

Το επίτευγμα θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εκτελέσουν αδύνατα έως τώρα πειράματα και παράλληλα να προωθήσουν νέες, πολύ χρήσιμες εφαρμογές. Επιπλέον, εμπλουτίζει την «οικογένεια» των υλικών δύο διαστάσεων (2D) που είναι μονοστρωματικά (mono-layers), δηλαδή αποτελούνται από ένα μοναδικό στρώμα πάχους ενός ατόμου.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τους καθηγητές Φυσικής, Πάμπλο Τζαρίλο-Χερέρο και Σιαοντόνγκ Χου αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Τα μαγνητικά υλικά αποτελούν τη βάση πολλών σύγχρονων τεχνολογιών χρησιμοποιούμενα για την αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων, τους αισθητήρες κα. Η γενικότερη τάση σμίκρυνσης των ημιαγωγών, μονωτών κα στη βιομηχανία ηλεκτρονικών δημιουργεί απαιτήσεις να γίνουν και τα μαγνητικά υλικά ολοένα πιο μικρά.

Η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι ο μαγνητισμός μπορεί να υπάρξει ακόμη και στο «βασίλειο» των δύο διαστάσεων, πράγμα που ανοίγει πολλές νέες δυνατότητες, ιδίως στο πεδίο της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών.

Στο παρελθόν, άλλοι επιστήμονες είχαν δείξει ότι το τριιωδιούχο χρώμιο στην τρισδιάστατη πολυστρωματική κρυσταλλική μορφή του διαθέτει σιδηρομαγνητικές ιδιότητες (δηλαδή δημιουργεί «αυθόρμητα» ένα μαγνητικό πεδίο). Όμως μέχρι σήμερα κανένα τρισδιάστατο σιδηρομαγνητικό υλικό (ferromagnetic) δεν είχε διατηρήσει τις μαγνητικές ιδιότητές του, όταν συρρικνωνόταν σε δύο διαστάσεις, κάτι που τώρα κατέστη εφικτό για πρώτη φορά.

Όμως ο πρώτος αυτός μαγνήτης 2D αποκτά τη μαγνητική ιδιότητά του σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν). Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι να βρεθεί ένας δισδιάστατος μαγνήτης που να λειτουργεί σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά.






Διαβάστε επίσης