Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

09:53 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Τοπικά Νέα

Μετεωρολογικός σταθμός σε λύκειο των Χανίων

δημοσίευση στις 07/05/2015 15:04
Μετεωρολογικός σταθμός σε λύκειο των Χανίων

Μια σημαντική δραστηριότητα που ξεπερνά τα στενά εκπαιδευτικά πλαίσια

Σε χώρο του σχολείου εγκαταστάθηκε και λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός, τύπου Davis Vantage Pro Plus, ο οποίος αγοράστηκε με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Erasmus+ δράση ΚΑ2 που υλοποιείται από το λύκειο και από τον Δήμο Πλατανιά. Ο μετεωρολογικός σταθμός έχει τη δυνατότητα να μετρήσει και να καταγράψει αυτόματα εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία, εσωτερική και εξωτερική υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση καθώς και την τάση της μεταβολής της, ένταση και διεύθυνση ανέμου, ύψος βροχής, σημείο δρόσου, δείκτη δυσφορίας, καθώς και τις ανώτερες και κατώτερες τιμές αυτών των μεγεθών. 

Επίσης, μπορεί να μετρά και να καταγράφει την ισχύ της ηλιακής ακτινοβολίας καθώς και τον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι ενεργειακά αυτόνομος, αφού διαθέτει φωτοβολταϊκό πάνελ, και μπορεί να μεταδίδει ασύρματα όλα τα δεδομένα σε ειδικό monitor που εγκαταστάθηκε στο σχολείο, μέσω του οποίου γίνεται η σύνδεση με το διαδίκτυο. Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα του από την ιστοσελίδα www.weatherlink.com/user/alikianos. 

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του λυκείου, ο σταθμός θα συνδεθεί στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τα δεδομένα του θα μπορούν να παρακολουθούντα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του λυκείου και υπεύθυνος του προγράμματος Στέλιος Σταυγιανουδάκης, «είμαστε σε επαφή με όλα τα τμήματα μετεωρολογίας των Εθνικών Πανεπιστημιακών Σχολών, προκειμένου το σχολείο να συμπεριληφθεί σε κάποιο ενδιαφέρον ερευνητικό και επιμορφωτικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον έχει δείξει η ομάδα Ατμοσφαιρικών Μοντέλων και Πρόγνωσης Καιρού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, ενδιαφέρον συνεργασίας υπάρχει από το ΤΕΙ Κρήτης, από το Πολυτεχνείο Κρήτης (από στελέχη του οποίου έγινε και μέρος της εγκατάστασης) ακόμα και από το τμήμα μετεωρολογίας της 115 πτέρυγας μάχης. Τον δρόμο για την εγκατάσταση του σταθμού στο σχολείο άνοιξε η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Erasmus+. Το Λύκειο Αλικιανού ανέλαβε κατά την πρόσφατη επίσκεψη των μαθητών των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τη Βουλγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία και Λιθουανία την επιμόρφωσή τους στο θέμα της αναγνώρισης και καταγραφής των μετεωρολογικών φαινομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε και έλαβε χρηματοδότηση κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια συνολικά έξι μετεωρολογικών σταθμών, ένα για κάθε σχολείο μέλος. Ο Δήμος Πλατανιά, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη, παρείχε το υπόλοιπο 25% της χρηματοδότησης.

Έτσι, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου παρακολούθησης και καταγραφής μετεωρολογικών φαινομένων από μαθητές και καθηγητές, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τον κ. Σταυγιανουδάκη, «το Λύκειο Αλικιανού μέσα από αυτήν τη δράση έχει καταφέρει να παίξει πρωτοποριακό ρόλο στον τομέα της άτυπης, παράλληλης, εξωσχολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας φεύγοντας από τη στενή διαδικασία του σχολικού προγράμματος». Ήδη στο σχολείο έγινε και το πρώτο σεμινάριο στην αγγλική γλώσσα, με θέμα την καταγραφή και αναγνώριση μετεωρολογικών φαινομένων, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από σχολεία που έλαβαν μέρος στη συγκεκριμένη δράση του Erasmus