Στη δημιουργία ενεργειακού παρατηρητηρίου για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη χάραξη πολιτικής και την κοινωνία της περιβαλλοντικής πληροφορίας με τους πολίτες και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας θα προχωρήσει από κοινού με την Αναπτυξιακή Επιχείρηση και τους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου ο δήμος Βόλου ως επικεφαλής εταίρος της πρότασης για το Life2016.
Το θέμα θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου μεθαύριο Τετάρτη στις 7 το απόγευμα η Διεύθυνση Προγραμματισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών - Τμήμα Περιβάλλοντος. Όπως ενημερώνει τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου η προϊσταμένη του Τμήματος Τριανταφυλλιά Τριανταφυλλίδου, η πρόσβαση σε αξιόπιστα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των Σχεδίων Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ), προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς όπου μπορούν να εφαρμοστούν στοχευμένα μέτρα, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.
Μέχρι τώρα, η συλλογή των στοιχείων για την ενεργειακή ανάλυση αποδείχθηκε ότι είναι δύσκολη για πολλούς Δήμους. Το έργο έχει ως στόχο να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, υποστηρίζοντας τους Δήμους να βελτιώσουν την ικανότητά τους στην πρόσβαση και συλλογή δεδομένων ενεργειακής κατανάλωσης, ώστε να βελτιωθεί η εφαρμογή και παρακολούθηση των ΣΔΑΕ. Αυτό θα επιτευχθεί με την προώθηση και υποστήριξη της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών και των φορέων παροχής ενεργειακών δεδομένων, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόσβαση σε αξιόπιστα ενεργειακά δεδομένα.
Για το σκοπό αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός Γραφείου υπεύθυνου για την εφαρμογή και παρακολούθηση των ΣΔΑΕ, με στόχο τη χάραξη πολιτικής, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των εργασιών που έχουν προγραμματιστεί σε σχέση με τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.
Το Γραφείο θα παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία για τη χρησιμοποίηση αυτών των πληροφοριών για την αναγνώριση των προβλημάτων στη χρήση της ενέργειας, και την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής πάνω σε πολιτικές και πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα, θα γίνει παρακολούθηση των καταναλώσεων ενέργειας δημοτικών κτιρίων, ιδιωτικών κτιρίων και δημοτικών οχημάτων με τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες δράσεις είναι η διαχείριση έργου με φορέα το δήμο Βόλου, η δημιουργία γραφείου διαχείρισης ενεργειακών δεδομένων, η υποστήριξη των δήμων στη συλλογή των ενεργειακών δεδομένων, όσον αφορά στα κτίρια και μετρήσεις ενεργειακής κατανάλωσης δημοτικών οχημάτων.
Στις δράσεις περιλαμβάνεται ακόμη η χαρτογραφική απεικόνιση των παραπάνω αποτελεσμάτων με χρήση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών, η παρακολούθηση ων ΣΔΑΕ, η διάδοση αποτελεσμάτων και καλών πρακτικών, η αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος και ο έλεγχος από εξωτερικό ορκωτό λογιστή. Η διάρκεια του έργου είναι για τρία χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός του 1 εκατ. ευρώ.