Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

09:38 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Τοπικά Νέα

Βρέθηκε απολιθωμένο δάσος στη Ροδόπη, ίσως παλαιότερο από της Μυτιλήνης!

δημοσίευση στις 07/10/2016 14:28
Βρέθηκε απολιθωμένο δάσος στη Ροδόπη, ίσως παλαιότερο από της Μυτιλήνης!

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Ο Σταύρος Κεχαγιόγλου, έκανε λόγο για την εύρεση ενός απολιθωμένου δάσους, μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα, ίσως και παλαιότερου αυτού της Μυτιλήνης.

Από την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, ο κ. Κεχαγιόγλου έκανε λόγο για εύρεση απολιθωμάτων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ροδόπης που - όπως είπε - μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεγάλου και σημαντικού απολιθωμένου δάσους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φ.Δ.Ο.Ρ. στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα παρατηρήθηκε από ερευνητές του κέντρου να υπάρχει διάσπαρτος ένας μεγάλος αριθμός ευρημάτων διάφορων μεγεθών αποτελούμενων από κορμούς, μήκους αρκετών μέτρων. Ακόμη, βρέθηκαν απολιθώματα φύλλων διαφόρων ειδών σε άριστη κατάσταση.

Η επιβεβαίωση της αξίας των ευρημάτων προέκυψε από τον Τομέα Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που ανέλυσε όλα τα δείγματα που εστάλησαν από τον Φορέα. Στην αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι τα δείγματα είναι απολιθωμένα ξύλα. Επισημαίνεται, δε, ότι πρόκειται "για μοναδικά ευρήματα ίσως και αρχαιότερα του απολιθωμένου δάσους της Μυτιλήνης".

Στην ίδια αναφορά του πανεπιστημίου τονίζεται ότι από την μορφή των ιζημάτων και την υπάρχουσα βιβλιογραφική γνώση της περιοχής μπορεί να υποτεθεί ότι η απόθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 34 έως και 14 εκατομμυρίων ετών από σήμερα, χρονολογίες που όμως αφορούν εκτίμηση της ηλικίας και όχι προσδιορισμό με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία.

Ο Φ.Δ.Ο.Ρ. ήδη απέστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους όμορους δήμους, όπου αναφέρεται λεπτομερώς το ιστορικό της εύρεσης και η ακριβής θέση των απολιθωμάτων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Κεχαγιόγλου, δεν έκρυψε την αγωνία του για την προστασία και την ανάδειξη της περιοχής όπου βρέθηκαν τα ευρήματα, επισημαίνοντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί το γεγονός οφείλεται καθαρά για λόγους ασφάλειας. Ωστόσο, τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και χρόνια γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των ευρημάτων, πλην όμως δεν είχαν τη δυνατότητα εκτίμησης και αξιολόγησής τους, κάτι που έγινε από τα στελέχη του φορέα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου, σημειώνει, ακόμα, ότι η έκταση μέσα στην οποία βρίσκονται τα ευρήματα είναι αρκετά μεγάλη και χρειάζεται επισταμένη μελέτη από ειδικευμένα άτομα που αφού προχωρήσουν στην προστασία και την ασφάλεια του χώρου στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τις απαραίτητες επιστημονικές έρευνες, με στόχο την προβολή και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού φυσικού μνημείου.






Διαβάστε επίσης