Με ιδιαίτερα έντονο καιρικό ενδιαφέρον, φαίνεται πως θα περάσουμε το υπόλοιπο του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου, μιας και ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να κατηφορίζει προς τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη δίνοντας σημαντικά ύψη βροχής σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Εντυπωσιακή δείχνει να είναι η μάχη από πλευράς βαρομετρικών διατάξεων, ανάμεσα στον εκτεταμένο αντικυκλώνα που φαίνεται να καλύπτει μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης και αυτού του βαρομετρικού χαμηλού που δείχνει να εγκλωβίζεται μέσα στο Ιόνιο.
Τι θα μπορούσε να σύμβει στη συνέχεια; Το χαμηλό θα προσπαθήσει είτε να εκτονωθεί στην περιοχή του Ιονίου είτε θα βρει δρόμο διαφυγής προς τα βορειοανατολικά, μιας και νοτιότερα δύσκολα θα μπορέσει να πάει εξαιτίας παραγόντων που σχετίζονται με την διατήρηση του στροβιλισμού, της εποχής που διανύουμε και που διαμορφώνεται ένα συγκεκριμένο ενεργειακό ισοζύγιο με πρωταρχικό παράγοντα την πρόσληψη - απελευθέρωση ποσοτήτων θερμότητας ανάμεσα σε ξηρά και θάλασσα και τέλος του γεωγραφικού πλάτους, που ασκεί άμεση επίδραση στον παράγοντα του στροβιλισμού.
Δύο φαίνεται πως θα είναι τα σενάρια που θα διαμορφώσουν το καιρικό μοτίβο της χώρας μας τις επόμενες ημέρες με το μεν πρώτο να δίνει μεγάλα ύψη βροχής και με διάρκεια στο Ιόνιο, τη δυτική ηπειρώτική χώρα και κατά διαστήματα σε τμήματα της κεντρικής και βόρεια ηπειρωτικής χώρας και το δεύτερο να εμφανίζει γενικευμένες βροχοπτώσεις στο σύνολο της χώρας, με μικρότερη όμως διάρκεια, μιας και το βαρομετρικό χαμηλό σε αυτή την περίπτωση θα προσπαθήσει να βρει διέξοδο όσο πιο γρήγορα μπορεί βορειοανατολικότερα προσπαθώντας να "επιβιώσει", έχοντας έστω χάσει μεγάλο μέρος της ενέργειάς του.
Οι παράγοντες προγνωστικά που θα πρέπει να απασχολήσουν την Μετεωρολογική κοινότητα είναι η θερμοκρασιακή κατάσταση των νερών του Ιονίου, γεγονός που θα μας οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με την δυναμική των φαινομένων, το πόσο πιθανή είναι η εξάπλωση του αντικυκλώνα της κεντρικής Ευρώπης νοτιότερα γεγονός που θα εμποδίσει την ανάπτυξη του χαμηλού ανατολικότερα και τέλος, το πώς θα επιδράσει η οροσειρά της Πίνδου στην κίνηση και ανάπτυξη του χαμηλού ανατολικότερα.
Στην περίπτωση που το βαρομετρικό χαμηλό καταφέρει και αναπτυχθεί ανατολικότερα, μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην θερμοκρασιακή κατάσταση των νερών του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου για πιθανό ενδεχόμενο ανατροφοδότησης, που θα μπορούσε να απασχολήσει τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου με εμφάνιση μεγάλων υψών βροχής.
Η προγνωστική κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε κάποιο από τα προαναφερθέντα προγνωστικά σενάρια μιας και βρισκόμαστε σε μια μεταβατική εποχή και τα προγνωστικά σενάρια των μετεωρολογικών μοντέλων, εμφανίζονται ιδιαίτερα ασταθή και άρα η προγνωστική κατάσταση θα ξεκαθαρίζει μέρα με τη μέρα καθώς και θα βρισκόμαστε πλησιέστερα χρονικά στην εκδήλωση των φαινομένων.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το καλοκαίρι παρατηρήθηκε μια μεγαλύτερης συχνότητας κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων με χαρακτηριστικά μεσημβρινής κυκλοφορίας κατάσταση η οποία φαίνεται να ενισχύεται με την αλλαγή της εποχής γεγονός που ίσως οδηγήσει σε μια ανάκτηση της ισορροπίας της φύσης που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια και που προσπαθούσε η φύση με έντονα γεγονότα να αποκαταστήσει. Άρα λοιπόν μήπως οδηγούμαστε ξανά στην ομαλότητα ή την στο μέτρο του δυνατού αποκατάσταση αυτής? Ο χρόνος θα δείξει!
Eπιμέλεια: Κλέαρχος Μαρουσάκης