Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

16:02 | 21 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Πτώση της θερμοκρασίας από την Δευτέρα

δημοσίευση στις 22/01/2018 10:07
Πτώση της θερμοκρασίας από την Δευτέρα

ψυχρές αέριες μάζες από τα Βαλκάνια θα ρίξουν τον υδράργυρο...

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα Δευτέρα, με κύρια χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της εβδομάδας την επικράτηση ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων στην περιοχή του Αιγαίου, της νότιας και ανατολικής Ελλάδας οι οποίοι την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα πνέουν θυελλώδεις. Παράλληλα αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή της ανατολικής Ελλάδας, της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της ανατολικής Πελοποννήσου με υψόμετρο από τα 250 μέτρα και πάνω, καθώς και σε ορεινά/ημιορεινά τμήματα των νησιών του Αιγαίου, ενώ βροχή ή χιονόνερο θα σημειωθεί στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα. Πρόσκαιρα σήμερα Δευτέρα, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο περί τα 200 μέτρα.

Αντίθετα στην δυτική και βόρεια Ελλάδα, προβλέπεται να επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα με γενικά αίθριο καιρό, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα πέφτει κοντά ή κάτω από 0°C, ευνοώντας την εκδήλωση παγετού. Λεπτομέρειες για την κακοκαιρία θα δίνονται καθημερινά 21:00 – 00:00 στο πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας. Συνδεθείτε στο Radio Xalazi και μάθετε όλες τις λεπτομέρειες. Για σύνδεση ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Καθ' όλη την διάρκεια της νέας εβδομάδας, κύριο στοιχείο όσον αφορά την διάταξη των συστημάτων, είναι η επικράτηση χαμηλών πιέσεων ανατολικά/νοτιοανατολικά της Ελλάδας και υψηλότερων πιέσεων στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και των Βαλκανίων, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση του βορείου ρεύματος, με αυξομειώσεις στην έντασή τους και της ψυχρής μεταφοράς στην κατώτερη τροπόσφαιρα, κυρίως στην ανατολική Ελλάδα.

Αντικυκλώνας επεκτείνεται στην περιοχή μας και συνδιάζεται με Χαμηλό βαρομετρικό 

xartis

Με αυτό το μοτίβο κυκλοφορίας διακόπτεται η συνεχόμενη ροή χαμηλών βαρομετρικών από τη Βορειοδυτική Ευρώπη προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κοπεί στα δυο. Χωρίς την παρουσία ισχυρού δυναμικού αιτίου, στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί καλός καιρός εξαιτίας του Αντικυκλώνα, ενώ αντίθετα οι βροχές και τα χιόνια προβλέπεται να εστιάζονται κυρίως στο Αιγαίο και σε περιοχές της νότιας και ανατολικής Ελλάδας.

Το μοτίβο αυτό, προβλέπεται, σε γενικές γραμμές, να διατηρηθεί μέχρι το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, που φαίνεται διαφοροποίηση ως προς την διάταξη των συστημάτων στην περιοχή των Βαλκανίων. Η προγνωσιμότητα ωστόσο για μετά τις 27 Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε εάν με την απομάκρυνση του Αντικυκλώνα από την περιοχή μας, δούμε επανάληψη της ίδιας ροής από τα Βορειοδυτικά ή περάσουμε σε ένα νέο καιρικό σκηνικό.

Στους χάρτες χιονοπτώσεως του προγνωστικού μας μοντέλου, παραθέτουμε την εικόνα του καιρού για τις 24 του μήνα σε πανελλαδικό επίπεδο που αναμένονται χιονοπτώσεις, με περιοχές της Βοιωτίας και της Ευβοίας να φλερτάρουν έως τα 250 – 300 μέτρα, ενώ για την Αττική, όπως μπορείτε να δείτε τα χιόνια αφορούν τους ορεινούς όγκους, όπως φαίνεται και από την τοπογραφία του χάρτη, καθώς και ημιορεινές περιοχές πέριξ αυτών έως τα 300 μέτρα τουλάχιστον.

Εντυπωσιακό στην μέχρι τώρα εξέλιξη του καιρού για την Αττική, είναι ότι για πολλοστή φορά ο Ν. Αττικής ετοιμάζεται να δεχθεί το λευκό επισκέπτη στις γύρω ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι συνεχείς απόπειρες να έρθει το χιόνι στο Ν. Αττικής έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς, ήδη από το Νοέμβριο και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι λευκός επισκέπτης ετοιμάζεται και πάλι να κατακτήσει τις ορεινές περιοχές της Αττικής, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία επίσκεψη του.

Χάρτης χιονοπτώσεων στην Ελλάδα από το προγνωστικό μας μοντέλο για 24/01/18

xioni

Ισχυρό το χαμηλό της προηγούμενης εβδομάδας

Σε τυφώνα κατηγορίας 1 εξελίχθηκε το χαμηλό βαρομετρικό που επηρέασε τη χώρα μας την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, προκαλώντας θυελλώδεις ανέμους. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έως τις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης, οι ισχυρότεροι άνεμοι είχαν καταγραφεί στη Φινοκαλιά Λασιθίου Κρήτης με μέγιστη ριπή ανέμου 132 χιλιόμετρα την ώρα, στη Μικρή Βίγλα Νάξου με 124 χιλιόμετρα την ώρα και στο Ακρωτήρι Παξιμάδα στην Κάρυστο Ευβοίας με 121 χιλιόμετρα την ώρα.

Είναι αξιοσημείωτο, ότι σε 20 σταθμούς, οι μέγιστες ριπές του ανέμου ξεπέρασαν την Πέμπτη τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα. Στην Αθήνα, η μέγιστη ριπή του ανέμου έφθασε τα 101 χιλιόμετρα/ώρα και στη Θεσσαλονίκη τα 87 χιλιόμετρα/ώρα. Παράλληλα χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο των νησιών του Αιγαίου. Χαρακτηριστικά χιόνισε στη Χίο, την Άνδρο, τη Νάξο, την Ικαρία και την ημιορεινή Κρήτη, ενώ χιονοχάλαζο σημειώθηκε στη Σύρο.

Μπορεί ο καιρός να βελτιώθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, ωστόσο παγετός εκδηλώθηκε στα κεντρικά και βόρεια. Η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία καταγράφηκε την Παρασκευή στη Βλάστη Κοζάνης με -7.8 βαθμούς. Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, ο καιρός παρουσίασε σταδιακή μεταβολή, με έντονες καταιγίδες στο Αιγαίο. Λίγο μετρά τις 21:00 το βράδυ επί 10 λεπτά, σημειώθηκε χαλαζόπτωση στην Άνδρο. Η χαλαζόπτωση κάλυψε όλη την περιοχή από το Απροβάτου μέχρι και την Παλαιόπολη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, καθώς από την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, εξελίσσονται έντονα φαινόμενα.

Iσχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν στο Αιγαίο το βράδυ της Κυριακής 21 Ιανουαρίου

ellas 

Σήμερα Δευτέρα 22 Ιανουαρίου σημαντική ενίσχυση παρουσιάζουν οι άνεμοι στη χώρα μας. Προβλήματα σημειώνονται από τις πρωινές ώρες στις πτήσεις στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" λόγω των ισχυρών ανέμων. Ειδικότερα, μέχρι στιγμής καταγράφονται 6 ακυρώσεις πτήσεων από Αθήνα και μία από Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, καθυστερήσεις στις πτήσεις σημειώνονται σε πτήσεις από Αθήνα και αλλού.

Ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη κινούμενες νοτιότερα, επηρεάζουν ήδη τη χώρα μας, ρίχοντας αισθητά τον υδράργυρο συνοδεία ισχυρών ΒΔ ανέμων. Προς τα μέσα της εβδομάδας η θερμοκρασία Θα πέσει έως και 10 βαθμούς, κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Από πλευράς φαινομένων αναμένονται ασθενεις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, Αναλυτικά ο σημερινός καιρός ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας





Διαβάστε επίσης