"Ατμοσφαιρικές διαταραχές στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πεδίου πολλαπλών κέντρων χαμηλών πιέσεων στην επιφάνεια, προκαλούν άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τμήμα όλης αυτής της διαταραχής κινούμενο νότια-νοτιοανατολικά, θα περάσει αύριο από περιοχές της βόρειας Ελλάδας, καθιστώντας τον καιρό άστατο σε περιοχές της Κεντρικής, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και κατά τόπους της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας.
Παράλληλα πεδίο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου, κινούμενο ανατολικά προς την κεντρική Μεσόγειου, θα επηρεάσει τη χώρα μας από το Σάββατο και μετά, με κατά τόπους έντονη αστάθεια στα ηπειρωτικά και όχι μόνο". Στον παραπάνω χάρτη ανώτερης ατμόσφαιρας, ο οποίος αντιστοιχεί στην ισοβαρική στάθμη των 500 mb, διακρίνονται τα χαμηλά γεωδυναμικά ύψη σε περιοχές της κεντρικής και κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα ‘’αυλώνας χαμηλών πιέσεων (trough)’’, με μορφή υφεσιακής προεξοχής, όπως αυτός διακρίνεται στην Ανατολική πλευρά της Ευρώπης, κινούμενος νότια-νοτιοανατολικά, διαμέσου των Βαλκανίων, θα επηρεάσει περιοχές και της χώρας μας, αύριο 01 Σεπτεμβρίου.
Στον παραπάνω χάρτη επιφάνειας, ο οποίος απεικονίζει την κατάσταση των βαρομετρικών συστημάτων για αύριο 01 Σεπτεμβρίου, διακρίνονται τα κέντρα χαμηλών πιέσεων σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και το πεδίο χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου, το οποίο κινούμενο ανατολικά θα μεταβάλλει σημαντικά τον καιρό στη χώρας από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθιστώντας τον άστατο, με μπόρες και τοπικές καταιγίδες.
Αναλυτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας για αύριο 01 Σεπτεμβρίου
• Πρωινές ώρες:
Η μέρα φαίνεται να ξεκινά στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με αίθριο καιρό. Εξαίρεση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες θα αποτελούν περιοχές της Μαγνησίας, των ανατολικών ακτών της Θεσσαλίας, περιοχές γύρω από το Θερμαϊκό κόλπο, παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής και κυρίως στα πόδια αυτής, περιοχές γύρω από το Στρυμωνικό κόλπο και πολύ τοπικά σε περιοχές των ανατολικών τμημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου ενδέχεται στο χρονικό αυτό διάστημα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή και σποραδικές καταιγίδες γύρω από τις θαλάσσιες κυρίως περιοχές.
• Μεσημβρινές ώρες-πρώτες βραδινές ώρες:
Σταδιακά προς το μεσημέρι κι όσο θα βαδίζουμε προς τις απογευματινές ώρες, αναμένεται ο καιρός να καταστεί αρκετά άστατος σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και από την Κεντρική Μακεδονία, φαίνεται να επηρεάζεται κυρίως το ανατολικό τμήμα αυτής, χωρίς να αποκλείεται όμως τοπικά φαινόμενα να εκδηλωθούν και στα υπόλοιπα τμήματα της περιφέρειας. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα, συνοδευόμενα από χαλάζι, ισχυρούς ανέμου και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνοί). Και στη Δυτική Μακεδονία κατά τις απογευματινές ώρες, δεν αποκλείεται να βγάλει κάποιες τοπικές και μικρής διάρκειας μπόρες, στα πολύ ορεινά τμήματα., ενώ τοπικοί όμβροι, πιθανόν να σημειωθούν και στα ορεινά της Μαγνησίας και της Στερεάς Ελλάδας.
• Βραδινές ώρες:
Κατά τις βραδινές ώρες και κυρίως κατά τις μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, φαινόμενα αστάθειας με μπόρες ή και σποραδικές καταιγίδες, φαίνεται πως θα εκδηλωθούν στις νότιες, παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής, σε περιοχές των Σποράδων, στα ανατολικά κυρίως τμήματα της Μαγνησίας, σε περιοχές της Εύβοιας και κυρίως στα βόρεια και ανατολικά αυτής και τοπικά σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς.
Άνεμοι
Στη Δυτική Ελλάδα Β-ΒΔ γύρω στα 4-5 Bf, ενώ στο Ιόνιο και θα πνέουν Β-ΒΔ έως και 6 Bf. Στο Αιγαίο θα πνέουν από Β-ΒΑ διευθύνσεις με μια ένταση γύρω στα 4-5 bf, ενώ στα κεντρικά και νότια-νοτιοανατολικά τμήματα αυτό θα φτάνουν και τα 6 Bf. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις γύρω στα 3-4 Bf, ενώ στα παράκτια και παραθαλάσσια τμήματα, προς το μεσημέρι θα επικρατεί θαλάσσια αύρα.
Θερμοκρασία
Πρωινές ώρες (ελάχιστες)
-Τη νύχτα και νωρίς το πρωί, η θερμοκρασία στα πολύ ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου φαίνεται να πέφτει στους 10-12 βαθμούς Κελσίου.
-Γύρω στους 14-16 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο στα υπόλοιπα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης και γύρω στους 15-17 βαθμούς Κελσίου, στα ορεινά τμήματα της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.
-Στα Δυτική παράκτια χώρα και στα Επτάνησα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν γύρω στους 22-25 βαθμούς Κελσίου.
-Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου δε φαίνεται να πέφτει η ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από τους 23-25 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται στα νοτιοανατολικά τμήματα αυτού.
-Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία, θα σημειωθούν λίγο χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της τάξεως των 20-21 βαθμών Κελσίου, ενώ στην Κρήτη οι θερμοκρασίες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, θα κυμαίνονται γύρω στους 20-22 βαθμούς Κελσίου.
-Στις υπόλοιπες ηπειρωτικές πεδινές περιοχές οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν γύρω στους 19-22 βαθμούς Κελσίου.
Μεσημβρινές ώρες (μέγιστες)
-Στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου
-Στη δυτική Μακεδονία γύρω στους 29 βαθμούς Κελσίου
-Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, λόγω των φαινομένων γύρω στους 28-30 βαθμούς Κελσίου
- Στο εσωτερικό της Θεσσαλίας γύρω στους 33-35 βαθμούς Κελσίου
-Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου γύρω στους 30-31 βαθμούς Κελσίου. Σε νησιωτικά τμήματα όμως που βρίσκονται προς την Τουρκία, αλλά και στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν έως και στους 32-33 βαθμούς Κελσίου τοπικά
-Στη νότια Κρήτη έως και 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια τμήματα αυτής η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλό
-Στη Δυτική Ελλάδα γύρω στους 32-33 βαθμούς Κελσίου
-Σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Ανατολικής Πελοποννήσου γύρω στους 32 και τοπικά στην ανατολικά Πελοπόννησο στους 33-34 βαθμούς Κελσίου
-Στα υπόλοιπα τμήματα της Πελοποννήσου γύρω στους 30-32 βαθμούς Κελσίου
Τοπικές Προγνώσεις
Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Τετάρτη θα ξεκινήσει με αίθριο γενικά καιρό. Κατά τις απογευματινές ώρες όμως θα αναπτυχθούν σύννεφα αστάθειας και θα εκδηλωθούν μπόρες και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινότερα τμήματα και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού και σε περιοχές που βρίσκονται προς τη Χαλκιδική. Μικρότερη η πιθανότητα να επηρεαστούν και τα υπόλοιπα τμήματα και κυρίως οι περιοχές που βρίσκονται προς το Κιλκίς και την Πέλλα. Οι άνεμοι ασθενείς και τοπικά στα παράκτια θαλάσσια αύρα γύρω στα 3-4 Bf. Στρεφόμενοι το απόγευμα σε ΒΔ γύρω στα 3-4 Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.
Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ: Η Τετάρτη θα ξεκινήσει και στην Αττική με αίθριο καιρό. Μεταξύ όμως μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, στα πιο ανατολικά και βόρεια του νομού θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι τοπικοί όμβροι. Μικρή η πιθανότητα να επηρεαστούν και τα πιο κεντρικά τμήματα του νομού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τοπικές μπόρες δε αποκλείεται να εκδηλωθούν στα πολύ ανατολικά-βορειονατολικά τμήματα του νομού που συνορεύουν με τη Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι Β-ΒΔ στα 3-4 Bf , στρεφόμενοι σταδιακά προς το μεσημέρι σε ΒΑ στα ανατολικά του νομού με την ίδια περίπου ένταση. Στα κεντρικά και νότια τμήματα από το απόγευμα σε Ν-ΝΑ στα νότια τμήματα γύρω στα 2-3 Bf. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης.
Μακροπρόθεσμη εξέλιξη
Η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται πρόσκαιρα το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή. Από το Σάββατο όμως και κυρίως κατά τη διάρκεια της Κυριακής, το σύστημα της Ιβηρικής χερσονήσου που προαναφέρθηκε παραπάνω, κινούμενο ανατολικότερα, θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά, δημιουργώντας συνθήκες έντονης αστάθειας στα ηπειρωτικά της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας τμήματα της χώρας μας. Μάλιστα την εβδομάδα από 6 έως και 10 Σεπτεμβρίου τουλάχιστον, δείχνει η αστάθεια να γενικεύεται και να κυλάει με πολύ άστατο καιρό στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού της Ελλάδας, αλλά ακόμη και σε νησιώτικές περιοχές. Παράλληλα η θερμοκρασία αν και θα παρουσιάσει μικρή άνοδο μέχρι και το Σάββατο, από την Κυριακή και μετά θα σημειώσει κάποια πτώση κυρίως στα ανατολικά και βόρεια της χώρας μας
Επιμέλεια: Σάββας Σίσκος
Μαθηματικός Masterφοιτητής του ΠΜΣ ‘’Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον Α.Π.Θ’’