Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

13:22 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Σκύλος «μυρίζει» εννέα στους δέκα καρκίνους του θυρεοειδούς

δημοσίευση στις 28/09/2015 14:05
Σκύλος «μυρίζει» εννέα στους δέκα καρκίνους του θυρεοειδούς

Ένας σκύλος μπορεί να μυρίζει τον καρκίνο του θυρεοειδούς

Ένας σκύλος μπορεί να μυρίζει τον καρκίνο του θυρεοειδούς στα δείγματα ούρων με ακρίβεια που πλησιάζει το 90%. Ο σκύλος είναι ένα γερμανικό Σέφερντ, λέγεται Φράνκι και είναι ο πρώτος σκύλος στον κόσμο που εκπαιδεύτηκε να ξεχωρίζει τα καλοήθη νοσήματα του θυρεοειδούς από τον καρκίνο του αδένα, μυρίζοντας τα ούρα των ανθρώπων. Όταν αντιληφθεί την ύπαρξη καρκίνου ξαπλώνει, ενώ όταν δεν υπάρχει η χαρακτηριστική μυρωδιά που «προδίδει» την παρουσία του, ο Φράνκι απομακρύνεται από το δείγμα των ούρων.

Η διαγνωστική ικανότητα του Φράνκι δοκιμάστηκε στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας (UAMS) στα δείγματα 34 εθελοντών, οι 15 εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του θυρεοειδούς και οι 19 από καλοήθη νοσήματα του αδένα. Το ζώο μύρισε τα δείγματα και βρήκε σωστά αν υπήρχε καρκίνος ή όχι στα 30 από αυτά (ή στο 88% των περιπτώσεων).

Από τα υπόλοιπα περιστατικά, στα δύο έδωσε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα και στα άλλα δύο ψευδώς αρνητικό.  Οι 34 ασθενείς που συμμετείχαν στο πείραμα υποβάλλοντας σε θεραπεία για τις παθήσεις τους. Οι πρώτες αναφορές για την ικανότητα των σκύλων να «μυρίζουν» τον καρκίνο, δημοσιεύθηκαν το 1989. Έκτοτε, αλλεπάλληλες μελέτες επιβεβαίωσαν πως τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν καρκίνους, όπως αυτοί του δέρματος, της ουροδόχου κύστεως, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Τα ευρήματα αυτά ωθούν τους επιστήμονες να πιστεύουν πως οι καρκινικοί όγκοι εκκρίνουν πτητικές χημικές ουσίες, τις οποίες ανιχνεύουν τα ζώα.«Η ικανότητα των σκύλων να μυρίζουν μικροσκοπικές ποσότητες πτητικών ενώσεων είναι απίστευτη», δήλωσε ο επικεφαλής του νέου πειράματος δρ Ντόναλντ Μπόντενερ, διευθυντής του Τμήματος Ενδοκρινολογικής Ογκολογίας στο UAMS.«Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια η ιατρική κοινότητα θα μπορέσει να τους αξιοποιήσει περαιτέρω, περιορίζοντας έτσι τις αχρείαστες χειρουργικές θεραπείες.

»Θα ήθελα, όμως, πολύ να ξέρω τι μυρίζουν οι σκύλοι και ξεχωρίζουν τους καρκίνους. Αυτό είναι κάτι που ουδείς έως σήμερα έχει βρει».Ο δρ Μπόντενερ και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα αποτελέσματα του πειράματος στο 97ο Ετήσιο Συνέδριο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2015), που διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο.