Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

06:33 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Aρκούδες σε χειμερία νάρκη, μετά από... 23 χρόνια

δημοσίευση στις 29/01/2016 11:00
Aρκούδες σε χειμερία νάρκη, μετά από... 23 χρόνια

είναι η πρώτη φορά που κοιμήθηκαν ακολουθώντας το ένστικτό τους

Η Σάσα και η Αλεξάνδρα, οι δύο αρκούδες που μεταφέρθηκαν από τον Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης στο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στo Νυμφαίο της Φλώρινα τον Ιούνιο του 2015, έπεσαν για πρώτη φορά στη ζωής του για χειμέριο ύπνο μετά από 23 χρόνια αιχμαλωσίας!Τα δύο ζώα που από πολύ νεαρή ηλικία ζούσαν αιχμάλωτα ,εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, δεν είχαν ποτέ απολαύσει αυτή τη φυσική λειτουργία.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που κοιμήθηκαν ακολουθώντας το ένστικτό τους, το οποίο λειτουργεί ακόμα και ευτυχώς φυσιολογικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ «ήταν από τις πρώτες αρκούδες που αποσύρθηκαν για να κοιμηθούν, αφού πρώτα άρχισαν να μαζεύουν φύλλα για να στρώσουν στη φωλιά τους, όπως κάνουν και οι αρκούδες στη φύση!».

«Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη για το τι επιφυλάσσουν οι συνθήκες αιχμαλωσίας στα άγρια ζώα τα οποία εξαναγκάζονται να διαβιούν σε ζωολογικούς κήπους, δελφινάρια, ενυδρεία (και άλλες νόμιμες και παράνομες επιχειρήσεις) κάτω από ακατάλληλες συνθήκες, τελείως παράλογες για τις φυσικές τους λειτουργίες και αυτό μόνο και μόνο για να είναι θέαμα στα μάτια των ανθρώπων» αναφέρει ο Αρκτούρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αρκούδες, η Σάσα και η Αλεξάνδρα, είναι αδέρφια και ήρθαν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1993, από τον Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου καθώς βρέθηκαν, σε ηλικία μόλις τριών μηνών, να περιφέρονται χωρίς τη μητέρα τους, που σκοτώθηκε σε ναρκοπέδιο. Καθώς είχαν μεγαλώσει σε καθεστώς αιχμαλωσίας δεν μπορούσαν να αφεθούν στη φύση καθώς δεν θα ήξεραν πως να επιβιώσουν.

Στο Νυμφαίο της Φλώρινας στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ζουν περιορισμένες μεν αλλά μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δάσους και σε συνθήκες που είναι ίδιες με το φυσικό τους περιβάλλον, χωρίς όμως τους κινδύνους που επιφυλάσσει για τα άγρια ζώα η φύση.