Ο καταστροφικός σεισμός στο Εκουαδόρ την Κυριακή είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με σεισμολόγο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. Όπως υποστηρίζει, οι τρέχουσες συνθήκες στο ρήγμα του Ειρηνικού μπορούν να προκαλέσουν τουλάχιστον 4 σεισμούς άνω των 8 ρίχτερ! Ο Roger Bilham, σεισμολόγος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε στην Express: «Εαν οι σεισμική δραστηριότητα καθυστερήσει, η ένταση που έχει συσσωρευτεί κατά την διάρκεια των αιώνων θα προκαλέσει περισσότερους μεγα - σεισμούς».
Αυτη την ώρα, 38 ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο εκρήγνυνται και αυτό δημιουργεί συνθήκες για σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Ειρηνικού. Πάνω από 270 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τον μεγάλο σεισμό της Κυριακής στο Εκουαδόρ, ενώ στην Ιαπωνία, τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά τους σεισμούς των τελευταίων ημερών αυξάνοντας τους φόβους για επανάληψη του καταστροφικού σκηνικού με πάνω από 15.000 νεκρούς το 2011.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 98% να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στα επόμενα 30 χρόνια και μάλιστα κάτι χειρότερο από τον σεισμό του 1923 με μέγεθος 8,9 ρίχτερ και πάνω από 142.800 νεκρούς! Σεισμολόγοι από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία χαμηλώνουν το ποσοστό στο 70%.
Στην περιοχή των Ιμαλαϊων, όπου πέρυσι 8.000 άνθρωποι έχααν την ζωή τους από σεισμό 8 ρίχτερ που χτύπησε το Νεπάλ, οι αρμόδιες υπηρεσίες από το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησαν δεν αποκλείεται να συμβεί κι άλλος σεισμός τέτοιου μεγέθους στην περιοχή. Οι τεκτονικές πλάκες δυτικά του επικέντρου του σεισμού στο Νεπάλ, παραμένουν ενωμένες γεγονός που αυξάνει τους φόβους των επιστημόνων ότι η ένταση που έχει συσσωρευθεί κι εκεί, κάποια στιγμή θα εκτονωθεί...
H άλλη όψη του νομίσματος από την Αμερική
Οι Αμερικανοί γεωολόγοι, που παρακολουθούν τους σεισμούς σε όλη τη Γη, καθησυχάζουν ωστόσο, ότι ο μέσος αριθμός όλων των σεισμών διεθνώς κάθε χρόνο εμφανίζει αξιοσημείωτη σταθερότητα και δεν έχει αυξητική τάση. Όσον αφορά ειδικότερα τους ισχυρούς σεισμούς 7 έως 8 βαθμών, έχουν πράγματι υπάρξει μερικά έτη με πάνω από 20 σεισμούς και άλλα με λιγότερους από δέκα, όμως ο διαχρονικός ετήσιος μέσος όρος παραμένει γύρω στους 15.
Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι κατά μέσο όρο συμβαίνει τουλάχιστον ένας ισχυρός σεισμός το μήνα κάπου στον πλανήτη και ότι, από σύμπτωση, μπορούν να συμβούν ακόμη και δύο μεγάλοι σεισμοί μέσα στην ίδια μέρα. Μπορεί, όμως, επίσης να περάσει ένας ολόκληρος μήνας ή και περισσότερο χρονικό διάστημα χωρίς να συμβεί πουθενά στον κόσμο ένας σεισμός άνω των επτά βαθμών, όπως συνέβη μεταξύ 27 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου 2015.
Από την άλλη, δημιουργείται η παραπλανητική εντύπωση ότι αυξάνονται οι ισχυροί σεισμοί, επειδή σταδιακά βελτιώνονται τα όργανα καταγραφής τους, επειδή ολοένα περισσότερα μέρη της Γης κατοικούνται από ανθρώπους και επειδή ολοένα συχνότερα τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τους σεισμούς. Αν ένας ισχυρός σεισμός είχε συμβεί στη μέση του ωκεανού χωρίς καθόλου θύματα, είναι αμφίβολο αν θα το είχε προσέξει κανείς.
ΠΗΓΗ: Newsit.gr