Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

11:11 | 25 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Βρετανοί επιστήμονες, ανακάλυψαν το υψηλότερο δέντρο στον κόσμο

δημοσίευση στις 07/07/2016 16:11
Βρετανοί επιστήμονες, ανακάλυψαν το υψηλότερο δέντρο στον κόσμο

Στην Μαλαισία βρέθηκε το τροπικό δέντρο!

Φθάνει σε ύψος τα 89,5 μέτρα, δηλαδή περίπου όσο 65 άνθρωποι που στέκονται ο ένας πάνω στους ώμους του άλλου. Το δέντρο -που είναι λίγο μικρότερο από το «Μπιγκ Μπεν» του Λονδίνου- ανήκει στο είδος «Κίτρινο Μεράντι» και είναι γνωστό στους gamers, επειδή κάνει την εμφάνισή του στο διάσημο βιντεοπαιγνίδι Minecraft. Η επιστημονική ονομασία του είναι Shorea faguetiana και ανήκει στον «κόκκινο» κατάλογο με τα επαπειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), καθώς το «κυνηγούν» οι υλοτόμοι. 

Αστειευόμενοι οι ερευνητές, δήλωσαν πως -χάρη στο Minecraft- πιθανώς στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν περισσότερα τέτοια δέντρα από ό,τι στον πραγματικό. O προηγούμενος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ήταν ένα δέντρο του ίδιου είδους, με ύψος 88,3 μέτρων. Για άγνωστους λόγους, φαίνεται πως τα 90 μέτρα περίπου αποτελούν το όριο ύψους στους τροπικούς.

To ψηλότερο δέντρο στον κόσμο είναι μια σεκόγια 115 μέτρων στην Καλιφόρνια. Το πανύψηλο τροπικό δέντρο ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Κουμς, σε ένα απομονωμένο τροπικό μαλαισιανό δάσος, σε μια περιοχή γνωστή και ως «Χαμένος κόσμος της Σαμπάχ».

Η ανακάλυψη έγινε εξ ουρανού, με την βοήθεια ανιχνευτή λέιζερ τύπου LiDAR, στο πλαίσιο πτήσεων παρατήρησης για την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής. Η μέτρηση του ύψους δεν ήταν εύκολη υπόθεση σε ένα τόσο ψηλό δέντρο, αλλά ένας ειδικός ντόπιος αναρριχητής από τη Σαμπάχ κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι την κορυφή του. Όπως είπε, όταν κατέβηκε, δεν είχε πολύ χρόνο να τραβήξει φωτογραφίες, επειδή τον γυρόφερναν ένας αετός και πολλές μέλισσες.

 

Επιμέλεια άρθρου : Στεφάνου Πένυ