Το 2014 είναι το θερμότερο έτος στη Γη από το 1880 όταν ξεκίνησε η τήρηση μετεωρολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις διαφορετικές μετρήσεις που διενήργησαν η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) και η NASA. Τα δέκα θερμότερα έτη στην ιστορία έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά με εξαίρεση το 1998. Η τελευταία εκτίμηση για το 2014 είναι σύμφωνη με την μακροπρόθεσμη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τις αναλύσεις των επίγειων θερμοκρασιακών μετρήσεων που διενήργησαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Σπουδών Γκοντάρ (GISS) της NASA στη Νέα Υόρκη.
Στα ίδια συμπεράσματα κατέληξαν και οι επιστήμονες της NOAA με έκθεση που δημοσιοποίησαν την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015. Από το 1880 μέχρι σήμερα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει ανέβει κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου, μια τάση που εν πολλοίς οφείλεται στην αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ανθρωπογενών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η υπερθέρμανση αυτή έχει καταγραφεί κυριώς τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι επιστήμονες αναμένουν διακυμάνσεις στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία τα επόμενα έτη υπό την επίδραση φαινομένων όπως το Ελ Νίνιο και το Ελ Νίνια. Τα φαινόμενα αυτά θερμαίνουν ή ψύχουν τις τροπικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού και θεωρείται ότι διαδραμάτισαν ρόλο στην εξομάλυνση της υπερθέρμανσης κατά τα 15 τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το ρεκόρ του 2014 σημειώθηκε χωρίς να έχει εκδηλωθεί το Ελ Νίνιο.
Οι τοπικές διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες επηρεάζονται από τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες παρά από τις παγκόσμιες τάσεις. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ κατά το 2014 περιοχές των Μεσοδυτικών Πολιτειών και της Ανατολικής Ακτής ήταν ασυνήθιστα ψυχρές, ενώ η Αλάσκα και τρεις δυτικές Πολιτείες -Καλιφόρνια, Αριζόνα και Νεβάδα- είδαν τον υδράργυρο να ανεβαίνει σε πρωτοφανή επίπεδα.