ο πρώτο εξάμηνο του 2015 η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά ένα βαθμό Κελσίου υψηλότερη από αυτή που επικρατούσε τη δεκαετία του 1880, εκτιμά η NASA.
Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη βρίσκεται σε ανοδική τροχιά και μπορεί να ξεπεράσει το “κατώφλι” ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου συγκριτικά με την προβιομηχανική εποχή, πάνω από το οποίο εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες.
Οι μετρήσεις της NASA για τον Ιούνιο του 2015 έδειξαν πως -μαζί με εκείνον του 1998- ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 135 ετών, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών.
Συνολικά, οι έξι πρώτοι μήνες του χρόνου δείχνουν πως οδεύουμε ξανά στο να βιώσουμε το πιο θερμό έτος στην ιστορία.
Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ζούμε την πρώτη φορά που η παγκόσμια υπερθέρμανση ξεπερνά για τόσο μεγάλο διάστημα τον ένα βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Δύο μεγάλες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου σημείωσαν θερμοκρασίες 2 έως 4 βαθμούς πάνω από το μέσο όρο. Η πρώτη βρίσκεται στη δυτική Ασία, ενώ η δεύτερη στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, ως συνέπεια του αναπτυσσομένου φαινομένου Ελ Νίνιο αυτή την περίοδο.
Ο υπόλοιπος πλανήτης βίωσε επίσης θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο, με μόνη εξαίρεση μία μικρή περιοχή νότια της Γροιλανδίας.
Εξάλλου, πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ(NOAA) επιβεβαίωσε πως το 2014 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία και πως η στάθμη των ωκεανών έφτασε επίσης τα υψηλότερα επίπεδα της.