Αυτό που ξεκίνησε το 2015 φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στο 2016, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να θεωρούν βέβαιο, πως το 2016 θα είναι ένα ακόμη θερμό έτος στην μετεωρολογική ιστορία, από τότε που κρατούνται στοιχεία από τον 18ο αιώνα. Η αναφορά των επιστημονων σημειώνει πως από πέρσι, πολλά πράγματα έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο έχει αυξήσει σημαντικά την μέση θερμοκρασία, αλλά και έχει επιδράσει σε σημαντικό βαθμό, στην παρουσία ισχυρών βροχοπτώσεων σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη. Όλα αυτά συντείνουν με τον δικό τους τρόπο στην διοχεύτευση μεγάλων θερμών αέριων μαζών στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, δημιουργώντας αλλοπρόσαλα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη Γη.
Πάντως οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είναι σωστό να τα φορτώνουμε όλα στο Ελ Νίνιο, καθώς και στην προηγούμενη δυναμική του εμφάνιση, την περίοδο του 1997-1998 είχε μεν οδηγήσει σε μια άνοδο της θερμοκρασίας αλλά επρόκειτο για κάτι συγκυριακό. Στην σημερινή κατάσταση, το Ελ Νίνιο φαίνεται να έχει την μικρότερη επίδραση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από την κατάσταση που επικρατεί με τις εκπομπές των ρύπων του θερμοκηπίου. Οι ειδικοί επιστήμονες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι πέρα από κάθε αμφιβολία, το 2016 θα αποδειχθεί μία ακόμα χρονιά-ρεκόρ σε ότι αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Ήδη η περιοχή της Αρκτικής αντιμετωπίζει τα πιο παράδοξα καιρικά φαινόμενα στην πρόσφατη ιστορία της, με θερμοκρασίες τουλάχιστον 6 βαθμούς πάνω από το κανονικό. Κάτι που σημαίνει ότι οι πάγοι θα λειώσουν πολύ πιο εύκολα το ερχόμενο καλοκαίρι, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή που καλύπτουν.
Οι επιστημονες υπολογιζουν πως η παγοκαλυψη θα βρεθει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφες στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αρκετοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση των δύο αυτών ετών, τότε ο 1,5 βαθμός ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα επιτευχθεί πριν το τέλος της δεκαετίας. Με ότι κακό αυτό συνεπάγεται για το μέλλον (αλλά και το παρόν) του πλανήτη.