Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

10:27 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Οικολογικά Νέα

Καλαμάρια Γίγας, ξεβράστηκαν στο Κατάκολο

δημοσίευση στις 19/01/2015 14:28
Καλαμάρια Γίγας, ξεβράστηκαν στο Κατάκολο

Οι χειμερινοί περιπατητές στην παραλία του Κατακόλου, με έκπληξη διαπίστωσαν την ύπαρξη ενός «γιγαντιαίου» καλαμαριού

Οι χειμερινοί περιπατητές στην παραλία του Κατακόλου, στο ύψος της περιοχής Παναγίτσα, με έκπληξη διαπίστωσαν την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, την ύπαρξη ενός «γιγαντιαίου» καλαμαριού στην ακροθαλασσιά. Το μεγάλο για τα δεδομένα της περιοχής καλαμάρι, τράβηξε το ενδιαφέρον και πολλοί το φωτογράφισαν και εντυπωσιάστηκαν με το μήκος και το πάχος του, αφού τα πλοκάμια του ξεπερνούσαν το ένα μέτρο. Το ξέβρασε η θάλασσα νεκρό, αν και πολλοί που το είδαν το "λιγουρεύτηκαν" ως ένα μεγάλο λαχταριστό μεζέ.

kalamari gigas

Η εικόνα που βλέπετε, έκανε το γύρο των social media και προκαλεί ακόμα πολλές συζητήσεις και ιδιαίτερη εντύπωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιανουαρίου, στελέχη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρέλαβαν το ένα από τα νεκρά καλαμάρια και το μετέφεραν στην Πάτρα με σκοπό να αποσταλεί για περαιτέρω διερεύνηση σε εργαστήρια, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στην πραγματικά σπάνια εμφάνιση του είδους στις ελληνικές θάλασσες, ιδίως στο Ιόνιο.

Το γιγάντιο καλαμάρι είναι κεφαλόποδο μεγάλων διαστάσεων που ζει σε μεγάλα βάθη στους ωκεανούς. Το γένος μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και οχτώ είδη. Υπολογίζεται ότι το μήκος των θηλυκών φτάνει μαζί με τα πλοκάμια τα 13 μέτρα και των αρσενικών τα δέκα. Μόνο το κολοσσιαίο καλαμάρι, το οποίο μπορεί να φτάσει σε μήκος 14 μέτρων είναι μεγαλύτερο. Ο μανδύας του έχει μήκος περίπου 2 μέτρα. Όπως ανέφεραν στελέχη του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κυρίως στον Ειρηνικό ωκεανό εμφανίζεται τέτοιο είδος, ενώ σε ότι αφορά την κατάληξή τους στην ακτή, συνήθως πρόκειται για τα θηλυκά, τα οποία μετά την αναπαραγωγή, εξασθενούν πάρα πολύ και πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να παρασύρονται από τα ρεύματα.