Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

02:29 | 22 Νοεμβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Οικολογικά Νέα

Φωτοβολταϊκά: πρωτοποριακή επίστρωση αυξάνει την παραγωγή ενέργειας κατά 30%

δημοσίευση στις 06/08/2015 18:07
Φωτοβολταϊκά: πρωτοποριακή επίστρωση αυξάνει την παραγωγή ενέργειας κατά 30%

Το κλειδί στην έρευνα είναι η υβριδική φύση του υλικού

Με το νέο υλικό αναδιαμορφώνουν το ηλιακό φάσμα ώστε να ταιριάζει καλύτερα με τα φωτοβολταικά υλικά στις ηλιακές κυψέλες. Με αυτό τον τρόπο, το υπέρυθρο φως μπορεί να απορροφηθεί εκτοξεύοντας την αποδοτικότητα μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια κατά τουλάχιστον 30%.

—Η τεχνολογία

Η επικάλυψη αποτελείται από ημιαγωγούς νανοκρυστάλλων σεληνιούχου καδμίου ή σεληνιούχου μολύβδου μαζί με οργανικά μόρια. Το τελικό υλικό κάνει αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν “μετατροπή” των φωτονίων ώστε να απορροφώνται άμεσα από τις ηλιακές κυψέλες. “Το κλειδί στην έρευνα είναι η υβριδική φύση του υλικού, δηλαδή ο συνδυασμός μη οργανικών ημιαγώγιμων νανοσωματιδίων με οργανικές χημικές ενώσεις.

Οι οργανικές ενώσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν το υπέρυθρο φάσμα, αλλά είναι καλές στο να συνθέτουν δύο φωτόνια χαμηλής ενέργειας σε ένα φωτόνιο υψηλότερης ενέργειας. Χρησιμοποιώντας το υβριδικό υλικό, το μη οργανικό συστατικό απορροφά δύο φωτόνια και μεταβιβάζει την ενέργειά τους στο οργανικό ώστε να γίνει η σύνθεση. Τότε τα οργανικά στοιχεία παράγουν ένα φωτόνιο υψηλής ενέργειας.

Για να το θέσουμε με απλούς όρους, τα ανόργανα στοιχεία απορροφούν το φως και τα οργανικά το εκπέμπουν” εξηγεί ο Κρίστοφερ Μπάρντην, καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο και εκ των συγγραφέων της μελέτης. Εκτός από τα φωτοβολταϊκά, το νέο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική εικονοποίηση, την αποθήκευση δεδομένων και τους λαμπτήρες LED





Διαβάστε επίσης