Σκηνικό ασυδοσίας, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και ανευθυνότητας εκ μέρους των πολιτών επικρατεί στον τομέα της ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Οι Έλληνες πολίτες, γνωστοί για την εγκληματική άγνοια και ανευθυνότητα που επιδεικνύουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κοινό βίο, κυριολεκτικά βαριούνται να μεταφέρουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές σε καταστήματα ηλεκτρικών που αναλαμβάνουν την ανακύκλωσή τους ή να συνεννοηθούν με τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες για την παραλαβή και διάθεση των πιο ογκωδών αντικειμένων.
Αντιθέτως, τα παρατάνε μπροστά στην πόρτα του σπιτιού τους για να τα μαζέψει ο παλιατζής. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανακύκλωσης Συσκευών, αυτή είναι η κατάληξη του 80% των ογκωδών ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα μας.Στην Ελλάδα την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αναλαμβάνουν δύο εταιρείες, η Ανακύκλωση Συσκευών και η Φωτοκύκλωση (για τους λαμπτήρες) ενώ η επεξεργασία γίνεται στις οκτώ μονάδες που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Τεράστια περιβαλλοντική πληγή
Η περισυλλογή των παρατημένων ηλεκτρικών συσκευών από τους παλιατζήδες δεν συνιστά περιβαλλοντικά φιλική λύση. Τουναντίον. Τοξικά εξαρτήματα και υγρά καταλήγουν στους κοινούς κάδους απορριμμάτων και από εκεί στους χώρους «υγειονομικής» ταφής, μέταλλα καίγονται σε υψικαμίνους σκραπατζήδων χωρίς κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο, τοξικά κουφάρια καταλήγουν είτε σε κάδους, είτε καίγονται σε υψικαμίνους συνιστώντας μία μεγάλη απειλή για το περιβάλλον.
Επίσης, ψυκτικά υγρά, υγρά μπαταριών αυτοκινήτων και βαρέα μέταλλα από τις οθόνες τηλεοράσεων μολύνουν το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτή είναι η συνέπεια της μεταπώλησης ηλεκτρικών συσκευών σε σκραπατζήδες. Οι παλιατζήδες αποκομίζουν από 80 λεπτά έως 1,5 ευρώ το κιλό για τον σίδηρο, λίγο περισσότερο για το αλουμίνιο, αλλά αυξημένη τιμή για τον χαλκό που μπορεί να ξεπεράσει και τα 3.000 ευρώ ανά τόνο.
Συνολικά το 2014 ανακυκλώθηκαν περίπου 45.000 τόνοι, ενώ παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός έχει μειωθεί τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης που αναστέλλει τους ρυθμούς ανανέωσης των συσκευών, η χώρα μας αναμένεται να πετύχει τον εθνικό στόχο και για φέτος. Συνολικά μόνο 3,3 εκατ. τόνοι από τα 9,5 εκατ. τόνους των ΑΗΗΕ που καταγράφηκαν στην Ευρώπη το 2012 απορρίφθηκαν και ανακυκλώθηκαν σωστά. Περίπου 1,3 εκατ. τόνοι εξήχθησαν, ενώ οι υπόλοιποι ανακυκλώθηκαν εντός Ευρώπης, αλλά εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών ή κατέληξαν στα σκουπίδια.