Ο πιο ζεστός χειμωνιάτικος μήνας της τελευταίας δεκαετίας ήταν ο φετινός Φεβρουάριος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όπως αυτά καταγράφηκαν από τον σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η θερμοκρασία τον Φεβρουάριο του 2016 κυμάνθηκε κατά 5,8 βαθμούς παραπάνω από τον μέσο όρο, φτάνοντας τους 30,5 βαθμούς στον Αλικιανό Χανίων.
Στην Πτολεμαΐδα, το Νευροκόπι και την Αμφίκλεια, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις συνηθισμένες τιμές, ενώ οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τα υδατικά αποθέματα όσο και για τις καλλιέργειες, καθώς παράλληλα με την ζέστη, η χώρα ζει και μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.
«Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα είχαμε πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις το πεντάμηνο Οκτωβρίου - Φεβρουαρίου, που είναι το πιο κρίσιμο για τα υδατικά αποθέματα», δηλώνει ο ερευνητής του Αστεροσκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος, προβλέποντας κίνδυνο προβλήματος τους καλοκαιρινούς μήνες ιδίως στα νησιά.
Σοβαρό είναι το πρόβλημα στην Κρήτη. Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη θερμοκρασία στον Αλικιανό Χανίων το μεσημέρι της Δευτέρας 29/2/16, φτάνοντας τους 30.5 βαθμούς, σε Φαλάσαρνα και Άγιοι Πάντες Χανίων 28.9 βαθμοί, Οροπέδιο Λασιθίου 28.2 βαθμοί και Χανιά 27 βαθμοί Κελσίου.
Το πρόβλημα στην άνομβρη και ζεστή Κρήτη εντοπίζεται στις καλλιέργειες, καθώς όπως σημειώνει ο καθηγητής Δενδροκομείας στο ΤΕΙ Σπύρος Λιονάκης, οι ελιές έχουν ήδη πετάξει βλάστηση χωρίς να ανθοφορήσουν, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως θα έχουν πρόβλημα με τον καρπό, ενώ δεν αποκλέιεται και πρόβλημα με τα αποθέματα νερού, όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες.