και ενημερώνει άμεσα (on-line) τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και τους απλούς πολίτες.
Η διαδικτυακή «πύλη» του Παρατηρητηρίου, το οποίο παρουσιάσθηκε σήμερα σε σχετική ημερίδα στο υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://paratiritirioemf.eeae.gr, όπου ο καθένας ελεύθερα θα μπορεί να βλέπει τις μετρήσεις.
Η υποδομή συλλογής στοιχείων του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνει 500 σταθερούς σταθμούς μέτρησης σε όλη τη χώρα, καθώς και 13 κινητούς σταθμούς μέτρησης σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα-βαν (ένα σε κάθε Περιφέρεια της χώρας).
Όλα αυτά τα στοιχεία καταλήγουν σε ένα κέντρο συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων των μετρήσεων και με τη βοήθεια ενός Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ), οι σταθμοί μέτρησης και τα αποτελέσματα των μετρήσεων προβάλλονται στην διαδικτυακή πύλη του Παρατηρητηρίου.
Εκτός από ενημέρωση για το κατά τόπους επίπεδο των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, θα είναι δυνατό κάθε πολίτης ή συλλογικός φορέας να υποβάλει αίτημα για τη διενέργεια μετρήσεων, καθώς επίσης να υποβάλει ενστάσεις και καταγγελίες.
Το έργο, που κόστισε περίπου 4,7 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκε μέσα σε ενάμισι περίπου έτος από την ελληνική εταιρεία Space Hellas Α.Ε. μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει πλέον την αρμοδιότητα λειτουργίας του έργου.
Όπως τονίσθηκε στην ημερίδα, λίγες χώρες έχουν ανάλογη εθνική υποδομή και γι' αυτό το έργο έχει προξενήσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων χωρών. Το Παρατηρητήριο θα διασφαλίσει τον διαρκή και αξιόπιστο έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Οι υποδομές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που παρακολουθούνται από το Παρατηρητήριο, είναι όσες εκπέμπουν στην περιοχή συχνοτήτων των 100 kHz έως 6 GHz, αδειοδοτούμενες και μη. Αυτές οι συχνότητες περιλαμβάνουν τα δίκτυα των ασύρματων επικοινωνιών (δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παλαιάς και νέας γενιάς GSM-900 και GSM-1800, UMTS & LTE, δίκτυα σταθερής ασύρματης πρόσβασης κλπ.), τις κεραίες ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, τις διατάξεις ραντάρ, τα ασύρματα δίκτυα που δεν απαιτούν άδεια (τύπου wireless hotspots, εταιρικές ζεύξεις κ.α.).
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρης Τζώρτζης ανέφερε ότι ένας από τους 500 σταθμούς μέτρησης έχει εγκατασταθεί στο ίδιο το υπουργείο Μεταφορών και υπογράμμισε την μεγάλη ευαισθητοποίηση των Ελλήνων σε θέματα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, κάτι που έχει φανεί και από έρευνες του Ευρωβαρόμετρου (οι Έλληνες και οι Ιταλοί εμφανίζονται οι πιο ανήσυχοι στην ΕΕ).
Τόνισε ότι το υπουργείο «αγκαλιάζει» το Παρατηρητήριο, καθώς θεωρεί την προστασία των πολιτών μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις της εποχής μας, που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Χάρη στο νέο έργο, όπως είπε, η πολιτεία και οι δημόσιοι φορείς θα έχουν πλέον άμεση ενημέρωση για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Δρ Χρήστος Χουσιάδας επεσήμανε ότι, αντίθετα με το τι πιστεύει η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τους ειδικούς οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες βρίσκονται χαμηλά, στη βάση της πυραμίδας των κινδύνων.
Όπως είπε, είναι κατανοητό ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη δημόσια ανησυχία για τα θέματα των ακτινοβολιών και επεσήμανε πως, χάρη και στο Παρατηρητήριο, θα υπάρχει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια και έτσι μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Τόνισε ότι το νέο Παρατηρητήριο εισάγει μια νέα αποκεντρωμένη φιλοσοφία μετρήσεων, πράγμα που θα βοηθήσει να καθησυχαστούν αποτελεσματικότερα οι φόβοι των πολιτών, καθώς, όπως είπε, «ο οποιοσδήποτε θα μπορεί πλέον να δει τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην περιοχή του μέσω διαδικτύου».
Για «μεγάλο άλμα βελτίωσης», έκανε λόγο ο κ.Χουσιάδας σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως είπε, «το Παρατηρητήριο θα προσφέρει στοιχεία με τρόπο αδιαμεσολάβητο και σε πραγματικό χρόνο σε κάθε ενδιαφερόμενο, έτσι ώστε να βλέπει απλώς με μερικά ‘κλικ' στον υπολογιστή του, με τρόπο φιλικό και εύληπτο, το επίπεδο της ακτινοβολίας στο νομό του, στο δήμο του ή και στη γειτονιά του. Είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης, με δική του πρωτοβουλία, να μπορεί να ελέγχει τι συμβαίνει στο περιβάλλον του».
Ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας Space Hellas Ιωάννης Μερτζάνης χαρακτήρισε σημαντικό το έργο, τόσο επειδή «αφορά την καθημερινή online ενημέρωση των πολιτών», όσο και επειδή η υλοποίηση του Παρατηρητηρίου έγινε σε αγαστή συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια (ΕΜΠ, Αιγαίου και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης). Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν ένα απαιτητικό έργο, που απαιτούσε την ενοποίηση πολλών διαφορετικών τεχνολογιών
Ανάλογη ενημερωτική εκδήλωση για το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο ‘Βεργίνα' του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και σε άλλες πόλεις.