Η πολυπόθητη βροχή που ανέμεναν εδώ και 9 ολόκληρους μήνες τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, ήρθε με τη μορφή... madicane! Το Χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει τη Νότια Ελλάδα, κατάφερε για λίγες ώρες, να πάρει τροπικά χαρακτηριστικά και καταγράφεται πλέον στη μετεωρολογική ιστορία της Κρήτης.
Η ελαφρώς Βορειότερη πορεία του Χαμηλού, δεν θα του επιστρέψει να συναντήσει ακόμη θερμότερα νερά, οπότε και δεν αναμένεται από εδώ και πέρα σημαντική περεταίρω βάθυνση του χαμηλού. Ωστόσο, η δυναμική που έχει αποκτήσει το σύστημα, του επιτρέπει να κρατάει ακόμη τα χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας, με τους ανέμους να φτάνουν τα επίπεδα τυφώνα κατηγορίας 1 αγγίζοντας τα 12 μποφόρ, σύμφωνα με καταγραφή μετεωρολογικού σταθμού της Εθνικής Μετρολογικής Υπηρεσίας.
Tα 12 μποφόρ φτάνουν οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο, επίπεδο τυφώνα κατηγορίας 1
Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, η βροχή πέφτει καταρρακτωδώς σε όλη την Κρήτη, με τα πρώτα προβλήματα να καταγράφονται στη Βιάνο, όπου τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν με φόρα, μπήκαν σε σπίτι προκαλώντας ζημιές. Είναι ενδεικτικό, ερασιτεχνικό video κατοίκου της περιοχής, του κ. Ραπτάκη, μέσα από το χωριό της Άνω Βιάννου, όπου τα ορμητικά νερά κατεβαίνουν με φόρα τα σοκάκια του χωριού.
Μικρής έκτασης κατολισθήσεις υπήρξαν στο επαρχιακό δίκτυο της Βιάννου, ενώ δεν άργησαν να έρθουν τα προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Μετά την έντονη βροχόπτωση που επικρατεί εδώ και αρκετές ώρες στο κέντρο των Χανίων αλλά και στα περίχωρα, η ΔΕΥΑΧ, έχει λάβει πάνω από 20 τηλεφωνήματα για βλάβες, πλημμύρες σε κατοικίες και φραγμένα φρεάτια, με αποτέλεσμα στο Πανόραμα σπίτια να έχουν γεμίσει λήμματα και ακαθαρσίες.
Σε χείμαρους μεταράπηαν τα σοκάκια στη Βιάνο Κρήτης
Οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, το Καλαμάκι, η Σούδα, ο Άγιος Ιωάννης, ο Βαμβακόπουλος, τα Περβόλια και οι Μουρνιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική έχει σπεύσει σε τουλάχιστον έξι περιστατικά, κυρίως στο κέντρο των Χανίων, για άντληση υδάτων, καθώς μαγαζιά και υπόγεια έχουν πλημμυρίσει. Προβλήματα, αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Χανίων, ενώ και στο οδικό δίκτυο υπάρχουν θέματα, με την εθνική οδό να έχει κλείσει από τον κόμβο του Βαμβακόπουλου προς τις Μουρνιές. Προβλήματα επίσης έχουν διαπιστωθεί και σε περιοχές του δήμου των Σφακίων και συγκεκριμένα της Αγίας Ρουμέλης, καθώς τα νερά έχουν «πνίξει’ τους δρόμους και έχουν δημιουργηθεί χείμαρροι.
Στα Κύθηρα απ’ την άλλη, οι ριπές του ανέμου έφτασαν την ένταση τυφώνα κατηγορίας 1, αγγίζοντας τα 122 χλμ/ώρα - 12 μποφόρ, ενώ στην περιοχή Κοντούρας Κρήτης οι άνεμοι έφτασαν τα 101.4 α/α - 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα Χανιά της Κρήτης, είναι μικρότερη από εκείνη σε Γιάννενα, Σέρρες, Δράμα και Τρίκαλα Ημαθίας, σύμφωνα με τον ερασιτέχνη μετεωρολόγο Γιάννη Δραβίλα.
To πέρασμα της Καταιγίδας, όπως καταγράφεται από κάμερες της Κρήτης
Η κακοκαιρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κρήτη αυτή την στιγμή! Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που έχουν συλλεχθεί από τις 00:00 τα μεσάνυχτα έως τις 14:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και ιδιωτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι τα εξής: Ασκύφου Χανίων 146,0 μμ, Παλαιοχώρα Χανίων 144,2 μμ, Βρύσσες Χανίων 90,4 μμ, Άγιοι Πάντες Χανίων 82,4 μμ, Δρυμός Σαμαριάς Χανίων 80,2 μμ, Κέντρο Χανίων 78,8 μμ βροχής.
Στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού έχουμε συνεχέις βροχοπτώσεις με συνοδεία ισχυρών κατά περιόδους ανέμων. Τα μεγαλύτερα χιλιοσ΄τ αέχουν ως εξης: Σέμπρωνας Χανίων 78,0 μμ, Φαράγγι Σαμαριάς Χανίων 76,4 μμ, Ρέθυμνο 70,6 μμ, Πλατανιάς Χανίων 69,6 μμ, Ρούστικα Ρεθύμνης 65,4 μμ, Σητεία Λασηθίου 64,6 μμ, Αλικιανός Χανίων 62,4 μμ, Φουρφουράς Ρεθύμνης 61,0 μμ, Ιεράπετρα 49,8 μμ, Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνης 45,0 μμ και Χανιά 41,4 μμ βροχής.
H τελευταία δορυφορική αποτυπώνει το πέρασμα της καταιγίδας από την Κρήτη
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, από τα ξημερώματα της Τρίτης ο καιρός θα σημειώσει σταδιακή βελτίωση. Ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ κ. Αντώνης Λάλος, διευκρινίζει ότι για σήμερα Δευτέρα σημειώνεται στην Ελλάδα ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο έχει τροφοδοτηθεί με υδρατμούς καθώς κινείται πάνω από τη θάλασσα και δημιουργεί προϋποθέσεις, ισχυρών καταιγίδων και περιμετρικών ισχυρών ανέμων κυρίως πάνω από την Κρήτη.
«Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι όταν αναφερόμαστε σε κυκλώνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αυτοί είναι διαφορετικού τύπου, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους κυκλώνες που παρατηρούνται στην Αμερική, στις Φιλιππίνες, στην Καραϊβική ή στην Κούβα. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι πιο ήπιοι και πιο ρηχοί» τονίζει ο κ. Λάλος.
Και ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για «τροπικού τύπου κυκλώνα», ο οποίος έχει οριζόντια έκταση με διάμετρο όχι πάνω από 200 χιλιόμετρα. Μια ή δυο φορές τον χρόνο μπορεί να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος κυκλώνας κινείται πάνω από την θάλασσα και τροφοδοτείται από αυτήν, προκαλώντας ισχυρούς ανέμους. Ο κυκλώνας κινείται ανατολικά της Κρήτης, την οποία και πλήττει σήμερα».
Επιμέλεια: Νίκος Κουτσοκώστας - Πολυχρόνης Κώστας