Διανύουμε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και οδεύουμε ολοταχώς στο… καλοκαίρι. Ο Ιούνιος βρίσκεται μια ανάσα από εμάς και μας κλείνει πονηρά το μάτι. Ωστόσο, ο καιρός συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τα καμώματα του. Οι εναλλαγές του καιρού συνεχίζονται, ωστόσο αυτό που κρατάμε μέχρι στιγμής, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του μήνα. Τι μπορεί ναν σημαίνει άραγε αυτό για την συνέχεια?
Σύμφωνα με το μετεωρολογικό αρχείο, τα προηγούμενα δυο καλοκαιρία ήταν αρκετά ήπια. Στατιστικά λοιπόν, ένα τρίτο ήπιο καλοκαίρι θα ήταν σχετικά δύσκολο να επαναληφθεί. Αν μάλιστα δούμε την μέχρι τώρα κίνηση των καιρικών συστημάτων, φαίνεται πως οι επόμενοι μήνες κρύβουν μεγάλα κύματα ζέστης. Καλό είναι λοιπόν να έχουμε στο νου μας, πως το φετινό καλοκαίρι, ίσως αποδεδειχθεί αρκετά καυτό.
Ας αφήσουμε όμως το μέλλον, το οποίο έτσι και αλλιώς παραμένει άγνωστο και… ας έρθουμε στα τωρινά. Με μικρή καθυστέρηση από το αναμενόμενο, αλλάζει πρόσκαιρα ο καιρός στη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, με πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Το χαμηλό βαρομετρικό πλησιάζει τη χώρα μας, αν και εξασθενημένο, οπότε και από το μεσημέρι θα δούμε τα πρώτα σημάδια αλλαγής στη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Μέχρι την Τετάρτη, η μεταβολή αυτή θα γίνει αισθητή σε όλη τη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια χώρα, με έμφαση το Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Χαλκιδική και τα ορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Στερεάς. Από την Πέμπτη και μετά, ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά και η θερμοκρασία θα αρχίσει να παίρνει ξανά την ανιούσα, με τον υδράργυρο το Σαββατοκύριακο να σκαρφαλώνει στους 33 βαθμούς Κελσίου.
Κλείνοντας, να δούμε και μια ενδιαφέρουσα έρευνα. Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών επιταχύνεται κυρίως λόγω του λιωσίματος των πάγων, σύμφωνα με τελευταία έρευνα, η οποία διαψεύδει πρόσφατες θεωρίες που υποστήριζαν την ύπαρξη κάποιων φυσικών αλλά άγνωστων παραγόντων που μετρίαζαν το φαινόμενο και επιβράδυναν την άνοδο των υδάτων.