Σταδιακή απομάκρυνση των βροχών από τη χώρα μας αναμένεται το επόμενο διάστημα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, κέντρο βαρομετρικού χαμηλού που θα έχει φτάσει τα 1005 hPa, θα σπρώξει προς τη χώρα μας «καυτές» αέριες μάζες από την Αφρική, που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η ζέστη όμως δεν θα έρθει ασυνόδευτη.
Από την Τετάρτη ο ανασταλτικός παράγοντας της βροχής, φαίνεται να θέλει να μας ανακουφίσει από το επερχόμενο κύμα ζέστης. Οι απότομες εναλλαγές των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα και κυρίως στα Βαλκάνια, θα καταστήσουν την ατμόσφαιρα αρκετά ασταθή. Αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη με Πέμπτη και μετά, οι βροχές επιστρέφουν στα ηπειρωτικά, κυρίως στα ορεινά τμήματα. Αναλυτικά η αναλύσει του καιρού της εβδομάδας ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Έως την Τρίτη πάντως ο καιρός θα είναι καλός, ωστόσο κάποιες μπόρες δεν θα λείψουν, στα ορεινά της Ηπείρου κυρίως. Οι βροχές έκαναν την εμφανισή τους και το Σάββατο 07 Μαΐου. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι τις 20:00 το βράδυ είχαν ως εξής: Ελεούσα Ιωαννίνων 27 mm, Πληκάτι Ιωαννίνων 16.0 mm, Μυρίκη Ευρυτανίας 10.0 mm, Καλάβρυτα 8.0 mm,Βυτίνα Αρκαδίας 6.0 mm, Ζαγορά Πηλίου 5.0 mm, Φλώρινα 1.0 mm, Πολύγυρος Χαλκιδικής 0.4 mm και Τρίπολη 0.2 mm βροχής.
Στη διεθνή επικαιρότητα το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης, το ποιο ενεργό ηφαίστειο της Αμερικής, έχει αρχίσει και βρυχάται. Ενεργοποιείται 36 χρόνια μετά την «φονικότερη έκρηξη στην ιστορία των Η.Π.Α», καθώς από τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί 130 μικροί σεισμοί, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι το ηφαίστειο ενεργοποιείται σταδιακά. Ωστόσο, οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη για άμεσα επερχόμενη έκρηξη.
Το φημισμένο ηφαίστειο της Ουάσινγκτον, είναι γνωστό για την «κατακλυσμική» έκρηξη του 1980, η οποία έφερε τεράστιες καταστροφές σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και ήταν ορατή από απόσταση σχεδόν 2000 χιλιομέτρων. Το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως μια από τις «φονικότερη εκρήξεις στην Ιστορία των Η.Π.Α.» Ξύπνησε και πάλι το 2004, εκτοξεύοντας ατμό και στάχτη στην ατμόσφαιρα σε ύψος έως και 3000 χιλιόμετρα.
Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας