Με καλό καιρό θα περάσει το επόμενο διήμερο στη χώρα μας, ενώ το ξεκίνημα της εβδομάδας, μας επιφυλάσσει το πρώτο αξιόλογο θερμό κύμα, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να σημειώνονται στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια χώρα. Στον ηπειρωτικό κορμό, σε ιδιαίτερες και ευπαθείς περιοχές στα κύματα ζέστης, ενδεχομένως η θερμοκρασία να αγγίξει ή να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Ενδεχομένως η Αττική την Τρίτη θα αγγίξει τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα περισσότερα τμήματα της χώρας ο υδράργυρος θα βρεθεί πάνω από τους 35 βαθμούς. Παράλληλα αναμένεται μεταφορά ποσότητας σκόνης από την Αφρική. Πτώση της θερμοκρασίας διαφαίνεται προς τα τέλη της νέας εβδομάδας, με σποραδικές βροχές. Για οποιαδήποτε διαφοροποίηση των δεδομένων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Άλλωστε Ιούνης έρχεται και σιγά - σιγά μπαίνουμε στο καλοκαίρι μας. Πολλοί θα ρωτήσουν τι καλοκαίρι θα έχουμε, αλλά η απάντηση είναι μια: περισσότερες πληροφορίες στο μαντείο των Δελφών! Ο καιρός πάει βήμα - βήμα και όχι με εικασίες. Ας έχουμε λοιπόν υπομονή και ο καιρός θα δείξει τι μας επιφυλάσσει το καλοκαιράκι. Καλύτερα να αναρωτιόμαστε με ποιο τρόπο θα το περάσουμε, όσο ποιο ευχάριστα γίνεται!
Kαθώς πλησιάζει το καλοκαίρι οι μετεωρολογικές αναλύσεις περιορίζονται απλά στο... πόσο ζέστη θα έχει. Έτσι, μένει αρκετός χώρος να ασχοληθούμε και με άλλα θέματα, μετεωρολογικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Ας δούμε ένα από αυτά και αφορά ένα πείραμα του CERN αμφισβητεί όλα τα κλιματικά μοντέλα. Η σπορά νεφών, συνήθως χρησιμοποιείται ως τεχνική για την πρόκληση βροχοπτώσεων σε ξηρές περιοχές.
Ωστόσο μια ανακάλυψη σχετική με τη φυσική εκδοχή της διαδικασίας αποκαλύπτει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Κλίμα της Γης. Ο σχηματισμός των νεφών, μπορεί να ενισχυθεί από μια χημική ουσία που εκλύουν τα δέντρα. Δύο ξεχωριστά πειράματα απέδειξαν ότι κάποια συγκεκριμένα μόρια που απελευθερώνουν τα δέντρα, μπορούν πράγματι να σπείρουν νέφη. Αναλυτικά το θέμα ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Επιμέλεια: Σώζων Π. - Δ. Ανδρόνικος