Διανύουμε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, με τον καιρό να συνεχίζει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς. Ωστόσο, το φθινόπωρο πλησιάζει και... τα ψωμιά του καλοκαιριού, ημερολογιακά τουλάχιστον, είναι λίγα. Ο καιρός, θα φροντίσει τη νέα εβδομάδα να μας το υπενθυμίσει για ακόμη μια φορά, καθώς θα σημειωθούν αρκετές βροχές στη χώρα μας από την Τρίτη 23 Αυγούστου και μετά, με τα πρώτα σημάδια της αλλαγής του καιρού, να γίνονται αισθητά στα ορεινά της Βόρειας χώρας, ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας 22 Αυγούστου.
Πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία ξεφεύγοντας αρκετά απ'ο τους 36 και 37 βαθμούς των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα θερμή ήταν η Παρασκευή 19 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στη Σπάρτη με 37.1 βαθμούς, στην Ανάβυσσο 36.3 βαθμοί, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας 36.0 βαθμοί και στο Άργος 35.8 βαθμούς Κελσίου. Τη νέα εβδομάδα αναμένεται η θερμοκρασία στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, να υποχωρήσει κατά 4 με 5 βαθμούς, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Κλείνοντας την ενημέρωση σας να δούμε και ένα ενδιαφέρον θέμα. Τρεις ανεξάρτητοι οργανισμοί επιβεβαίωσαν ότι ο Ιούλιος του τρέχοντος έτους, ήταν ο πιο θερμός μήνας από τότε που ξεκίνησαν να διατηρούν αρχεία θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, ο Ιούλιος του 2016 ξεπέρασε τον προηγούμενο θερμότερο Ιούλιο, του 2011, κατά 0,1 βαθμό Κελσίου, 0,84 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, καθιστώντας τον ως τον πιο θερμό από το 1880.
Τα πιο ακραία κύματα καύσωνα του Ιουλίου έγιναν αισθητά στη Σιβηρία, τη Μέση Ανατολή και σε μέρη της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA. Στις 21 Ιουλίου, ένα σοβαρό κύμα καύσωνα έπληξε τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοδυτική Ασία, όπου μετεωρολογικός σταθμός στο Κουβέιτ κατέγραψε θερμοκρασία 54 βαθμών Κελσίου, ίσως την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στο ανατολικό ημισφαίριο και την Ασία. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού θα επανεξετάσει τον αισθητήρα, προτού επαληθεύσει το αποτέλεσμα.