Βαρύς χειμώνας μας έκατσε φέτος και να δούμε πως θα τον χωνέψουμε στο τέλος! Από την άλλη, η ολοκληρωτική απουσία του τα τελευταία 3 χρόνια, τουλάχιστον, δεν ήταν και ότι καλύτερο, καθώς παρατηρήσαμε σημαντικές ανωμαλίες τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, των προηγούμενων ετών. Ήρθε η ώρα λοιπόν η φύση να επανέλθει στην κανονικότητα, έστω και εάν εκφράζεται με ακραίο τρόπο.
Κλασικός χειμώνας βγαλμένος από τα παλιά, με χιόνια στα ορεινά χωριά, όπως τα θυμούνται οι μεγαλύτεροι, αλλά και όπως πρέπει να είναι άλλωστε, καθώς το χιόνι ανήκει στο βουνό. Ας απολαύουμε το φετινό παραλήρημα του καιρού, καθώς δεν πρόκειται να μας αφήσει να πάρουμε ανάσα. Έστω και εάν έρθουν οι Αλκυονίδες ημέρες, θα είναι για λίγο, οπότε μην ξεγελαστείτε γιατί είναι... μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη.
Στην κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή θα κορυφωθεί έως το μεσημέρι της Πέμπτης. Σήμερα Τετάρτη, θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες και πιθανώς χαλαζοπτώσεις, ενώ οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά θα είναι πυκνές και από το βράδυ, θα επηρεάσουν και πεδινές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τα Βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας, σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Οι βροχοπτώσεις και οι ισχυρές καταιγίδες που σημειώθηκαν την Τρίτη, άφησαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στη Μεγίστη Λαύρα με 97.4 χιλιοστά, στη Σιμωνόπετρα με 65.4 χιλιοστά, στην Κάσο με 52.8 χιλιοστά, στη Λευκάδα με 47 χιλιοστά και στο Καρλόβασι της Σάμου με 42.8 χιλιοστά.
Ενδιαφέρον έχει να δούμε και ένα εντυπωσιακό φαινόμενο. Μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά είχαμε τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 12 Ιανουαρίου, μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ελλάδας. Η ελάχιστη θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν -18.8 βαθμοί Κελσίου, ενώ η ελάχιστη στον Πλακιά Ρεθύμνου την ίδια ώρα ήταν +12.9 βαθμοί, δηλαδή καταγράφηκε θερμοκρασιακή διαφορά 31.8 βαθμών Κελσίου, από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο!!!