Αλλαγή καιρικού σκηνικού με την είσοδο μας στο Μάρτιο, καθώς οι νοτιάδες θα επιβάλουν πλέον το νόμο τους με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται ακόμη και πάνω από τους 20 βαθμούς, με πρωταθλήτρια την Κρήτη, που ίσως προσεγγίσει τους 25 βαθμούς. Οι βροχές θα διατηρηθούν κατά περιόδους κυρίως στα Δυτικά, τα Βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Μιας που μπαίνουμε στα μονοπάτια της Άνοιξης, αξίζει να τονιστεί πως η εποχή της Άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας. Ο ερευνητής Έρικ Ποστ, υπολόγισε ότι για κάθε δέκα μοίρες γεωγραφικού πλάτους βορειότερα του Ισημερινού, η άνοιξη φθάνει περίπου τέσσερις μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν από μία δεκαετία.
Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Ο ερευνητής βάσισε τα συμπεράσματά του σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών κ.α. Η μελέτη αξιολόγησε 743 προηγούμενες εκτιμήσεις για τον ερχομό της άνοιξης, που κάλυπταν μια περίοδο 86 ετών στο βόρειο ημισφαίριο.
Από αστρονομική άποψη, η άνοιξη φέτος τυπικά ξεκινά στις 20 Μαρτίου. Θα προσαρμοστεί όμως ο καιρός στα Ανοιξιάτικα δεδομένα ή... μήπως αποφασίσει ο Μάρτης να επαληθεύσει την παροιμία που τον θέλει γδάρτη και... παλουκοκαύτη; Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, μέχρι τις 14 του μήνα δεν αναμένεται κύμα ψύχους στη χώρα μας. Για αργότερα... βλέπουμε!!!
Εντωμεταξύ ένα πρόσφατο κύμα ακραίων συνθηκών στο βόρειο κομμάτι της Αρκτικής, θέτει νέα ρεκόρ θερμοκρασίας. Το Ακρωτήριο Μόρις Τζέσαπ στη Γροιλανδία, ο βορειότερος χερσαίος μετεωρολογικός σταθμός στον πλανήτη, έχει ήδη βιώσει 61 ώρες με τη θερμοκρασία πάνω από το μηδέν, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 2011 με μόλις 16 ώρες μέχρι το τέλος του Απριλίου εκείνου του έτους.
Η λεγόμενη πολική δίνη, που διατηρεί τον πολικό αέρα ψυχρό, έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, θερμός αέρας φτάνει και παραμένει συχνότερα στην βόρεια Αρκτική, ενώ ο εξαιρετικά ψυχρός αέρας καταλήγει βαθιά στη Βόρεια Αμερική και κατά περιόδους στην Ευρώπη, φέρνοντας τις θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η δυσοίωνη αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες σε ανησυχία.