O Iούλιος έφτασε και... μαζί του έφερε ξανά το καλοκαίρι! Για πόσο ακόμη, μένει να το δούμε στην πράξη. Αυτή την εβδομάδα πάντως, ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, με τις χαμηλές της ανατολικής Μεσογείου, θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση βορείων ανέμων στο Αιγαίο, οι οποίοι θα φτάσουν τα 6 - 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ξεπερνώντας τους 36 βαθμούς!
Παρά την γενικευμένη βελτίωση του καιρού, δεν θα λείψουν σποραδικές καταιγίδες στην περιοχή της Θράκης, κατά τις απογευματινές ώρες, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας, ίσως επηρεαστούν τοπικά και τα υπόλοιπα Βόρεια τμήματα της χώρας. Προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι πολίτες, καθώς αυξημένος είναι ο κίνδυνος πυρκαγιών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων, κυρίως στην Ανατολική Ελλάδα.
Κλείνοντας την ενημέρωση σας, να δούμε τις μέγιστες θερμοκρασίες που επικράτησαν την πρώτη ημέρα του νέου μήνα. Αρκετά ζεστό ήταν το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Οι υψηλότερες μέγιστες σημειώθηκαν στον Ασπρόπυργο με 35.0 βαθμούς, στο Δίον με 34.7 βαθμούς, στο Πέραμα Αττικής με 34.6 βαθμούς, στην Ελευσίνα με 34.4 βαθμούς και στο Λουτράκι με 34.4 βαθμούς.
Με εντυπωσιακές καιρικές καταγραφές μας αποχαιρέτησε ο Ιούνιος. Ιδιαίτερα υψηλή δραστηριότητα ηλεκτρικών φαινομένων κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ZEUS, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Συνολικά καταγράφηκαν 93.580 ηλεκτρικές εκκενώσεις, στην πλειοψηφία τους κεραυνοί. Ελάχιστες νησιωτικές περιοχές δεν δέχθηκαν κεραυνούς, όπως για παράδειγμα η Κάρπαθος.
Η πιο έντονη δραστηριότητα καταγράφηκε κατά την κακοκαιρία "Μίνωας" μεταξύ 15 - 19 Ιουνίου, όπου το σύστημα ZEUS ανίχνευσε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα. Η "Νεφέλη" από 24 έως 29 Ιουνίου, μπορεί να προκάλεσε περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες, αλλά κατεγράφησαν 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα, κυρίως στο ΒΔ Αιγαίο και τη Πελ/νησο.
Επιμέλεια: Θάνος Σταματόπουλος