Mεταβολή παρουσίασε ο καιρός ανήμερα το 15αυγουστο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν στα ηπειρωτικά της χώρας. Τα ποιο ισχυρά φαινόμενα σημειώθηκαν σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ σποραδικές καταιγίδες εκδηλώθηκαν επίσης σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, όπου κατά τόπους σημειώθηκαν και χαλαζοπτώσεις.
Η μεταβολή αν και πρόσκαιρη, θα αφήσει τα σημάδια της έως το Σάββατο, κυρίως σε περιοχές της Δυτικής και Βορειοδυτικής Ελλάδας. Σε φυσιολογικά ωστόσο επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία έως το τέλος της εβδομάδας. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση από την Παρασκευή, με το Βοριαδάκι να φτάνει σε ένταση τα 7 μποφόρ, κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας αλλά και στο Αιγαίο.
Να ανοίξουμε τώρα ένα παράθυρο στον κόσμο, καθώς οι Αρχές του Πόρτο Ρίκο παραδέχτηκαν ότι 1.427 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν το 2017, οι οποίοι μπορεί να συνδέονται με τους κυκλώνες 'Ιρμα και Μαρία. Η έκθεση που συντάχθηκε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση στο Πόρτο Ρίκο, δεν συνέδεε αρχικά τις καταστροφικές καταιγίδες με τους νεκρούς αυτούς.
Κλείνοντας το δελτίο μας, να δούμε μια ενδιαφέρουσα έρευνα. Νέα αναχώματα ύψους μισού μέτρου έως το 2050 και ενάμισι έως δυόμισι μέτρων έως το 2100, καθώς και άλλες παράκτιες προστατευτικές υποδομές, πρέπει να κατασκευάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες -και η Ελλάδα- προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικές καταστροφικές πλημμύρες.
Οι ετήσιες ζημιές από τις παράκτιες πλημμύρες μπορεί να αυξηθούν κατά 30 φορές έως το 2050 και κατά 700 φορές έως το 2100, αγγίζοντας ακόμη και το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, αν στο μεταξύ δεν "σηκωθούν" νέα εμπόδια στα νερά. Αυτό είναι το -ανησυχητικό- συμπέρασμα μιας νέας μελέτης του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα. Περισσότερα ΚΛΙΚ ΕΔΩ.