Το Καλοκαίρι μέχρι στιγμής, στην χώρα μας, έχει αναδείξει σε μεγάλο βαθμό, τα δύο από τα τρία κυρίαρχα στοιχεία που συνθέτουν την "καιρική ταυτότητα" του ελληνικού Θέρους: Τις αστάθειες, οι οποίες κυριάρχησαν τα δύο πρώτα δεκαήμερα του Ιουνίου, τις υψηλές θερμοκρασίες στο τελος Ιουνιου με αρχες Ιουλιου, καθως και το... Μελτέμι, που κυριαρχει αυτες τις ημερες και δειχνει να... ξυπναει πλεον για τα καλα!
Ο καιρός στην χώρα μας, κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών, προβλέπεται να καθοριστεί από την "μάχη" δύο δυνάμεων: Η πρώτη δύναμη αφορά ένα νότιο ρεύμα δυτικά της χώρας μας, το οποίο μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την δυτική και κεντρική Ελλάδα και η δεύτερη δύναμη το Μελτέμι, το οποίο θα τροφοδοτεί με δροσερές αέριες μάζες το Αιγαίο και την ανατολική χώρα.
Οι δύο αυτές δυνάμεις προβλέπεται να βρεθούν σε πολυήμερη ισορροπία με αποτέλεσμα, μέχρι και την Κυριακή (18/7) στο Αιγαίο, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην ανατολική Πελοπόννησο και στην Θράκη, ο καιρός να είναι σχετικά δροσερός και ανεμώδης εν αντιθέσει με τα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο, την δυτική Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, την δυτική και κεντρική Μακεδονία όπου η ζέστη θα επικρατήσει "για τα καλά".
Από την Δευτέρα 12/7 μέχρι την Κυριακή 18/7/21, προβλέπονται: επικράτηση του Μελτεμιού, αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (μέγιστες 37 με 40°C σε πολλές περιοχές της χώρας) ενώ η πιθανότητα εκδήλωσης απογευματινών καταιγίδων εστιάζεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.
Δεδομένης της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν προηγηθεί, με την επικράτηση ενισχυμένων βοριάδων οι συνθήκες, σε μεγάλο μέρος της χώρας, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ως προς την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών στις περιοχές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, των Σποράδων, της ανατολικής Μαγνησίας, της Εύβοιας, της Αττικής, της Βοιωτίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Αρκαδίας.
Επιμέλεια: Γιώργος Παπακωστόπουλος